Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!







søndag 18. november 2012

En hednings musikalske jul...

Oslo  S, jula 2011
 Det er blitt enklere å ha trosfrihet i Norge.... Ikke nødvendigvis sånn at vi vet så mye  mer om hva andre tror, og dessverre fremdeles sånn at noen kan slenge ut generaliseringen "de derre musslimma" uten å bli bedt om å utdype, men helt klart bedre..

Så får informasjonen bare fortsette å strømme.. ( hadde miniforedrag for gubben forleden, om hva som er forskjellen på statskirke og den katolske kirke, og det burde jo ikke være nødvendig, for en tidligere velstrigla KG elev.. men men..)

 Det er jo så deilig mange alternativer til det meste , dåp, konfirmasjon,bryllup, fødselsdager ( reis bort, og glem hele styret), og når den eldre generasjonen takker av, vil det bli flere og flere som velger en alternativ avskjed... Dette er en god ting...

Høytider er heller ikke noe problem .Pinsa kommer beleilig i en stressa mai ( stress for en lærer), påska er litt kronglete med stengte butikker  noen dager, men det er jo egentlig ikke noe problem. En får planlegge!
Fjell eller hjemme eller noen dager med slekta, hipp som happ, og like bra det ene som det andre...
Og så har vi jula.....

og da er det tradisjon som gjelder..
På de aller fleste punktene er jeg en julejunkie, og svelgjer alle de gyldne godbitene med merkelappen "tradisjon" og rødrutete hjerter, med et smil om munnen og et ønske om mer.
Jeg skal feire på samme sted ( med mine, basta bom), det skal være gaver, og det skal være det ene og det andre..
Jeg pynter ikke til jul ( enda en fin greie i dette valgsamfunnet,) men vi lager julekalender til hverandre annenhvert år, mannen og jeg... Innholdet  skal være gratis.. mye godord og klemmer med andre ord..)

Så bortsett fra pakkehysteriet har jeg ikke noe særlig besvær i denne søte juletid.. Og folk får kjøpe etter evne og lyst.. Take it or leave it.

Men, på ett felt er det ikke så lett å være alternativ/hedning/vrang&vrien.
Julemusikken. Det betyr at jeg ikke stiller i julekonserter, og blir ennå mer mannevond til barnesang enn ellers...

Beklager og sorry, men jeg personlig klarer ikke å stille meg nøytral til religiøst preget tekst og handling.
Det er derfor jeg ikke går i kirken mer..En skal mene noe med det en gjør og sier
Jeg har full forståelse og respekt for de som får stemning av orgelmusikk og gifter seg i kirken uten å ha tenkt en tanke på vår godeste frelser... Jeg klarer det bare ikke selv.

Og mange julesanger er smekka full av religiøs formidling, barnet i krybben, og håp for verden..
All respekt til de som får gode minner og tenker på bestemor, snøfall og den gangen barndommen var håpefull og alt var på stell Kos dere !!Vel unt

For meg, kan det bli overload.. hvor glade vi alle er, når om en tre fire måneder planlegger å være happy over at gutten som nå er voksen skal spikres opp på plank.. jaja..

(Og nå i disse Gazabombingsdager; hvor deilig er egentlig jorden,når slekter blir utryddet og aldri kan følge sin gang...? Unnskyld, nå var jeg nok kanskje ufin...)

Jeg hører de kritiske røster, om jeg ikke er klar over at julen er en  kristen høytid?
Mon det.... Juleblot og hanukkah er samtidig, sånn cirka??

Mitt problem er at jeg som sagt ikke klarer å være nøytral, og  være likegyldig til sanger som har et klart budskap som slett ikke favner alle. Så jeg velger nisser framfor engler, Last Christmas  med Wham framfor  Jeg er så glad hver julekveld, og er ellers vrang og vrien når julefester skal foregå i kirkerom...Er presten der, blir det aldri nøytralt. Kall det lysfest eller hva søren du vil..

Visste du forresten av mange får den store krølleskinngrøssen av Lucia tog? Barna ser ut som små lik, har jeg hørt noen si som virkelig misliker denne dagen..( som forresten handler om ei jente som klorte ut øynene sine, for å gi dem til en frier hun ikke ville ha, ettersom  hun ikke ville giftes, men heller vie seg til Gud. De vakre øynene hennes som han beundret, kunne han dermed beholde... Skikkelig barnevennlig info..)

God førjulstid for alle, enten man hører på "En skulle vøri fire år i romjul", eller "Et barn er født i Betlehem.."
Skole jul

Når denne kommer på radioen, da blir jeg julemøøøør

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar