Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!torsdag 23. april 2015

Fra sommerfuggel i vinterland til drukna kakkerlakk..

Halvdan Sivertsen - sommerfuggel i vinterland
Elevene mine øver til eksamen ved å jobbe med gamle eksamensoppgaver. Her skal vi være klare!
Og  en tidligere gitt  oppgave i sidemål tar nettopp utgangspunkt i den folkelige visa om det lille barnet som var "Ny i livet, ny i nord"og med moren som" bærer på en koffert med drømmer i......"

Og de jobber så fint.. Noen har hørt om sangen via Vinnie, også...
 Jeg tenker  på da folkehøyskolen vår sang den på studietur til Romania i 92.... Så sommerfuggelen var en del av sangskatten for kullet vårt.

I en av oppgavene skal elevene ta utgangspunkt i sangen, og fortelle hva som skjer videre.
Velsigne dem.. Mor og barn møter en snill fremmed, som har en kjellerhybel til leie, som spør om han  kan bidra med noe.. Om ikke annet så ønsker man  dem lykke til..

Ja, i mine elevers verden blir drømmen sann ...

.. i skarp kontrast til bildene vi har sett i media de siste dagene. Menneskeliv som går tapt, flyktninger som er villig til å satse alt for et bedre liv for seg og sine. Betale den ulitmate prisen om så. Det er ikke annet å tape. Det er allerede tapt.
Hvorfor ? På grunn av krig, fattigdom, forfølgelse, det som vi er velsignet fri for her i Norge.
Det vi tydeligvis ikke er i stand til å forstå, unntatt om en har gått på Bibelskole på Sørlandet, er alternativt feriefrelst destinasjon Sør-Amerika , eller det er tv-aksjon( som jo tydeligvis burde gå til våre egne for en gangs skyld)


Jaggu bor vi i Hysj landet. Fordi vi har det så koselig, vi vil ikke høre om det, vi kan da ikke hjelpe alle..
Nei, vi kan ikke det. Og slett ikke alle kan bli i vår rikdom og oppleve våre muligheter. Ikke sikkert at alle vil til Norge heller.. ?
kilde vg.no

Men det vedgår i grunnen ikke saken. Ikke når små  sommerfugler ender sitt liv i havet.. I det samme havet som vi søker som sommerparadis.. Det havet vi ser på som frihet fra alt som nager oss av stress og håpløst med Norge. Vi er da jammen flykninger vi og? Og fortjener såpass.. Hvordan skal vi ellers holde ut i isødet her nord, Vinterlandet?
 Men sommeren vi flykter til er ikke dødens reise. Det kan være dødsens irriterende med andre passasjerer og fyll fra nabo blokka bare.. En kan jo minsanten føle seg døden nær av heteslag i varm charterbuss sånn dann og bassengvann

 Vi er så i modus for moro og festivitet av det ikke er lett å vekke oss opp!Stakkars avis , som bare ville tipse om  Sydenbiletter på salg.. De valgte jammen feil illustrasjon..
http://www.dagbladet.no/2015/04/22/tema/reise/syden/sol_og_badeferie/middelhavet/38738601/

Mer kontrast kan det jo ikke bli. Jaggu sa vi billige biletter, til samme destinasjon, det nordlige Middelhavet... Men noe sier meg at flåteoggummibåtcruise er noe less inclusive. Hvordan kan noen hevde vi lever i samme verden?? En kan seg undre...

De sier det er mafia, bakmenn, kriminelle. Så vet vi det
De sier det handler om krig. Så vet vi det..
De sier det er på grunn av fattigdom, mangel på muligheter, utdanning....
Så vet vi det også..

Og vi vet mer : vi vet at dette ikke er nytt.  Landene som får sommerfugler med knuste vinger på strendene sine har visst det lenge, og sagt det lenge!
Og vi burde vite at å gjøre turen så ubehagelig og dyrekjøpt som mulig ikke gjør den mindre attraktiv.
Vi kan ikke lenger  si vi ikke vet.

Og jeg vet også at vi vet hva som må til. Vi må brette opp erma. Om vi mener alvor med å hjelpe folk der de bor, så får vi trå til, Ikke bruke det som en unnskyldning for ikke å gjøre noe i det hele tatt. .
Vi har folk som kan dette. Kjøre båter, fakke skurker, organisere, vedta lover... Slipp dem til! 

For 70 år siden stilte vi et helt folk til veggs. De sa de ikke visste, de sa de ikke kunne gjøre noe, fordi de fulgte ordre. Fra  en mann med bart og mindreverdighetskompleks
Vi trodde dem ikke. Skal vi kreve å bli trodd nå? At å se det ann er beste taktikk?

 For 150 år siden ble slaveriet avskaffet i Sørstatene i USA. Selvsagt, sier mine elever og ser seg rundt i klasserommet der det finnes mange farger i paletten.  Det er da en selvfølge å behandle sine medmennesker som mennesker?

Og likevel, så menes det alltid at vi skal se det an...
Og så får landene med kyst til Middelhavet fortsette å ta støyten.  Som det hjelper..... De kommer til å fortsette å komme. Fordi de må. Fordi intet menneske med selvoppholdelsesdrift lar seg kue til jorden...

Til tross for dette, så skal vi sende en båt i august... kanskje?? ( Vi har kanskje litt dårlig erfaring i å velge båt når vi skal ha redningsaksjoner? Trenger  kanskje en komite som kan gruble litt på det?? La meg hjelpe med litt veiledning : velg en stor en som flyter godt, og har nok av plass.. God motor også)

Og noen mener at det får være som det er. Når de er så dumme.....

For om disse kakkerlakkene får slept seg opp på stranda på Rhodos eller klort sine grådige fingre fast i  den første klippekanten i Lampedusa eller  dras hikstende opp i en båt  utenfor Spania, så kommer hele  kakkerlakkbataljonen... hit...

mener noen.
Kommentarfeltene må sannelig være  grunnen til at utenomjordisk vennligsinnet liv  holder seg langt unna  planeten Terra.
( Eller kanskje de heller tenker Terror?)


Sommerfuglbarnet angår oss visst ikke.
For hun kan jo skylde seg selv. Fysj
Det er mer enn nok å miste appetitten av ( mer til kakkerlakkene?)
 Alt fra at muslimer sår som de høster, til "La dem slå hverandre ihjel der nede, som de pleier" og  "Nytter ikke å gjøre noe for slike blodsugere, korrupsjon over hele linja "

Hvor lenge skal vi tro at det hjelper å snu seg vekk, slåss om å tie ihjel problemet? Hvordan dømmes  vi, nå som det er klart at vi visste..? Vi kan ikke si at vi fulgte ordre, eller at vi ikke hadde noe valg. På samme måte som vi fordømmer de som  massakrerte indianerne? De som tok taterbarn fra foreldrene sine på 50 tallet?

Nei, vi kan ikke og skal ikke ta i mot alle. men vi skal aldri glemme at det er mennesker vi har med å gjøre. Og om det er aldri så suppete og kjedelig gjentatt, at det finnes naken nød der ute. Og at det finnes karma der ute, med spisse tenner, som stapper den gyldne regel ned i halsen på deg...Jeg har troen på elevene mine, jeg...
De ser ennå sommerfugler, der andre ser kakerlakker som fortjener å forgå i bølgene...
De er håpet - v i - har.  Alt vi kan putte i vår koffert.....

Æ håpe vi tar imot dæ
Æ håpe du slæpp å frys
Æ vet du kan gi oss farge og latter og liv og lys
Æ så dæ i går på gata
Da byen lå kald og stor
Og æ så du va ny i livet
Og æ så du va ny i nord

Og du ga mæ et smil
Sommerfuggel i vinterland
Ingen får ta fra dæ
Fargan du visste mæ
Og må drømmen du bær bli sann
Sommerfuggel i Vinterland

1 kommentar: