Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!







lørdag 12. desember 2015

Skolegudstjenester- yay or nay?

Jeg er for skolegudtjenester. Absolutt..
 Enhver er salig i sin tro, selv for ulike svin i disse juletider..
Men de skal og må være frivillig, for store som små.
Hvorfor?
 Vel enten en snur, vender på det eller lar det rotere, så er det å gå i kirken en religiøs handling. Presten, om han er aldri så mye en gammel klassekamerat av tante Ågot, er og blir en mann i rolle, når han har habitten på. Han er en annen . Rett og slett
. Kirken er ikke bare ett bygg, men stedet hvor Gud viser sitt nærvær. En oppsøker det hellige, og er i dette åndelige rom , for å gi og få støtte, trøst og felleskap for sin åndelige side.
Så enkelt og vakkert er det.
Og for de grunnene skal en gå i kirken.
Det er derfor det provoserer meg at argumentasjonen blir så feil. Det går i disse tre gjengangerne:
- det er tradisjon
- Ingen har vondt av det
- Vi må ta vare på vår kristne kultur
For å begynne med tradisjonsdebatten så viser jeg viser til innledningen ovenfor. Tradisjoner og religion kan godt være samme sak, men her har det også en annen side.
 Nettopp det med Guds nærvær. En skal faktisk ikke sette likhetstegn der..
Men det er det ingen som sier... Neida, man sier at det er sånn vi pleier å gjøre det, det gir gode minner, det er jo såååå koselig .. Dette må bare mine barn også få med seg.. for sikkerhets skyld..
Så, da har vi redusert hele budskapet til dette... At det er hyggelig.. Og at det er noe man liksom bare gjør.
Hvem tar konseptet seriøst her ? Bare de som sier alle må med inn i kirkerommet? Eller også den som anerkjenner kraften i det som skjer der inne... For budskapet må vel være viktig? Jula handler vel om mer enn glitter,forventinger til diverse kjødelige gleder og gamle sanger om igjen?
Vi er gode statskirkekristne, vi nordmenn. Koselig skal det være, og tradisjon er en verdi i seg selv. Vi bruker kirken når vi må. 
 Vi tropper opp for juleshowet. Fordi vi føler oss så bra. Vel og bra det,men ikke glem at tradisjon ikke er det samme for alle.
Og at tradisjon ikke står skrevet i stein. Da hadde vi ikke hatt gresskargodis liggende bakerst i skapet etter raidet i høst... Kanskje vi heller hadde feira juleblot som vi gjorde da, og ikke som nå. For overdådigheten, den har vi tatt med oss. Så kanskje jula er mange tradisjoner. Til og med uten kirken....?
Det er blitt stille rundt påska , ingen som pusher på for å stupdykke nærmere budskapet der.. Er det fordi den delen av budskapet er litt mer naken og rå for de små?
Jesusbarnets fødsel er smakfullt for barn, det er glede og håp og lett å relatere.Men å ydmyke, torturere og henrette en mann for at han skal utføre tidenes største mirakel, det er vi ikke like opptatt av...
Om den kristne tradisjonen nå skal ivarestas og bringes videre burde vi kanskje det?. Men der er kanskje misjonstanken mer synlig. Det overlater de til oss i skolen ,røstene som vil ha skolegudtjenesten, med den største tillitt. 
Ja, for alle skal jo lære og få innsikt i hva kristendommen innebærer. For det skal de faktisk, eleveen .Og da må det gjøres smidig.
Jeg unner elevene mine noe mer og litt mer varierte tanker om kristendommen enn at "det er tradisjon" Og nær sagt "stemningsfråtsing" den ene tiden på året. 
I kirken er man forventet å delta. 
Jeg kan ikke som ikke- troende bli sittende når menigheten reiser seg. Man reiser seg. Puktum. 
Og da er man med i ritualet. Hvor koselig er det? Kanskje det også føles kleint og fremmed? Som å love noe en ikke kan holde og stå inne for? Det er tvang det...
Nei, det er ikke det samme om jeg skulle besøke en synagoge eller en moske. Der er jeg gjest, oppdager, og ikke forventet å delta. Der kreves det kun folkeskikk av meg. Så, det argumentet holder ikke. Er man i kirken, så kan man velge å synge, men en reiser seg ved bønn, og en tar i mot en velsignelse en ikke har bedt om, en skal jo fylles av den hellige ånd, skal man ikke? Det er forpliktende og personlig, og kan oppleves innvaderende ,vil jeg påstå.

Så til argumentet om en ikke tar skade av litt kirkegang.Nei, det gjør man nok ikke, men det gagner ikke nødvendigvis heller.
Ja, jeg har hatt min andel av skolegudtjenester.
Hva fikk jeg ut av det?
 Sånn rent bortsett fra at jeg kjenner interiøret til de fleste kirkene i mitt hjemmedistrikt ut og inn sånn rent estetisk? For det er mye studier av vegger og tak i sånne gudstjenester....Lyseblå stjernehimmel i taket på Øststiden ( ingenting sier 1700 tallet som det), det fine skipet med fulle seil i taket i Gamle Glemmen,og de store mektige hvite søylene i Domkirken.. Men det kan en jo få med seg i en omvisning også...
Som jentunge var det mye artig med kirken.En deltok i “flink og pen pike” leken.
 Den begynte allerede på skoleveien, for vi måtte beundre hverandres litt penere enn vanlig antrekk.. Og så øvde vi på å tre inn i rollen som F&P ( Flinke og pene) piker, la ansiktene i det vi mente var engleaktige folder, og kappes om å være først med å ta av luene innafor døra.En F&P pike tok også ansvar for andre. Især sløve gutter som ikke fulgte opp standarden, fikk lua si nappa av,og visste bedre enn å hyle opp om det. 
En skal være Stille i kirken. Og vi var de perfekte prefekter, med lærerens smilende samtykke, stolt over sine veloppdragede børn. Jah! 
Så, da satt vi der, og var Stille , Flinke og Pene, med Engleblikk.,.. Jah..! 
Som bonus for dagen pleide jeg å tilstrebe meg å komme i posisjonen å sitte ved siden av R.... Lang seremoni i allefall halvannen time,lår mot lår med ham, det var saker..
 Trangt, og ingen vei utenom....Jeg kunne jo ikke noe for at det ble som det ble, engleblikket var godt innøvd. Lua pent brettet ned i lommen....Ingen gjør noe galt i kirken, å nei..
 Dersom det ikke gikk, så fikk en sitte så en så ham alikevel. Kjekt med galleri.. 
 Han tok seg praktfullt ut i omgivelsene, lys både i øynene og i stakene, det var jo så en ble rent religiøs..
Annet en kunne tilegne seg i kirken er å lage frosk med hendene ( håndflatene mot hverandre, legg ned lille og ringfingrene, bøy pekefingrene rundt ringfingertuppene, som da blir øyne, kvakk kvakk)
En kan repetere matteregler utifra salmetavla, legge sammen, trekke fra ( flire litt av gutten som ropte ut midt i gudstjenesten : pappaaaa! I dag har presten klart å legge sammen riktig) 
 En kan titte i salmebøkene, og se om noen andre har skrevet noe i dem ,eller tegnet noe usømmelig.. Hvis ikke kan en finne noen usømmelige fraser... Skal ikke så mye til, når masken begynner å falle på sidemannen..
Det tar på å være F&P pike, i sær når det er langt mellom sangene
Men alfa og omega i kirken er å være stille. Og det er jo en dyd å ta med seg senere i livet. Kjekt å kunne. (Og alikevel..... har jeg observert at moderne foreldre tar ofte med noe å sysle med... Så ikke de små skal kjede seg.... Det har de visst ikke godt av)
Joda, jeg har lært masse av skolegudstjenester, men ikke noe av selve budskapet. For det skjønte jeg ikke. Det ble så mange spørsmål. Dette med synd.. og fortapelse.. Og at døden er absolutt, men enda mer absolutt at alle havner hos Gud, der sønnen sitter for å dømme deg ... Jammen godt en kunne spille F &P pike.
Debattene hadde vi i klasserommet. Fra en lærer som kunne lede oss gjennom disse vanskelige spørsmålene. På et tidspunkt klarte jeg å skille Adam og Eva fra T-rexene..
En skal ikke tro at det må være via kristendommen alene en lærer seg å stille spørsmål..Både vi og dagens små leser i Bibelen og reflekterer om lignelser, dåpen og hvordan en mann kan kalles et lam
. Stol på oss, dette kan vi, vi kulturfornmidlere i klasserommet. 
Og... om en ikke har vondt av det, hvor er familiene de andre kirkesøndagene i året? Om ikke unga lider noen nød? Hvorfor er det bare i Blotets tid vi skal i kirken for å rape av boblene i orgelbrusen. 
Skolen skal være kulturformidler, men hvorfor skal vi fortsette å kjøre på med største selvfølge at i jula skal vi i kirken, når færre gjør det på personlig basis.
Ja, det må og skal være frivillig. Glad det er slik.
 Det må være lov å stille spørsmålet om hva skolen kan kutte ut . Det er så mye annet som også skal inn.
 Skolen kan ikke være samfunnnets dårlige samvittighet hvor alt må dekkes opp for barnas beste. Og hvordan barn skal læres opp i tro, det er ikke skolens jobb. Det er foreldrenes. Det er vi alle enig om. Da sier i grunnen praksisen seg selv.
Vi er ikke et kristent land. Det har vi aldri vært. Uansett kan ikke konger og høye herrer gå inn i hodene på sine undersåtter og etterprøve. Så en kan ikke påstå og anta og forvente. 
 Tanken er og blir fri. 
Det beviste Luther og Hans Nielsen Hauge for lenge siden..
Men vi er et land tuftet på lover og skikker basert på kristne og humanistiske verdier. Og se, det er noe helt annet..
 Vi har de verdiene under huden. Selv om en ikke nødvendigvis går i kirken. 
Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette valget må få gjelde lærere også. Om de av samvittighetsgrunner føler dette fryktelig feil. Det må da være andre organisatoriske oppgaver de siste dagene før jul? 
Bevare vår kultur og arv ,ja det er det tredje argumentet...Nok en gang svært så snevert. 
 Kristendommen har aldri hatt enerett på jula. Jula er et kjemperan, ikke rart tjuvgodset har blitt den mangfoldige byttingen den er. 
Og det er vel noen generasjoner siden kirkeplikten? Hva er det egentlig vi er så opptatt av å bevare, som blir fratatt oss om kirkedelen blir tont ned?
 For de som ikke ønsker det, og ikke kjenner seg igjen i denne tradisjonen?
I en tid hvor flere muslimer kjøper gaver i desember og pynter med tre hjemme, fordi det er hyggelig med litt triveligheter i årets mørkeste tid, så er jeg ikke bekymret.
Snart har de nok lært andre unoter også.. Stresset, “Flink og Perfekt”husmor bobla, flatfyll, isolasjon av andre utenfor den innerste krets..  og så videre


Jeg kjenner meg blir oversett, krenket og ukreditert, jeg.. At muslimer og buddhister og en og annen hindu skal få skylden for denne grusomme valgfriheten..Har humanetikere og ribbepasserne , og de uten noen annen grunn enn at kirken ikke gir en noe vettugt, kjempet sin kamp forgjeves? 
Er det for utaskjærsingene vi har endret praksis? 
Eller har det vært slik en stund? Kanskje har det alltid vært sånn? At jula har blitt feira med eller uten kirke? 
Vis meg opptoget med muslimer som vil ta fra oss juleribba? julebordet? Gavehaugen? Eller de som vil returnere “mor og det hellige barn” myten tilbake Egypt?
 At den mest hedenske høytiden i hele historien skal presses inn i en form og en form alene, det er dumskap. Jeg er hellig overbevist om at det ikke er det folk flest mener..Så hvorfor resirkulere flosklene ?
Jeg er ikke bekymret for julen. Jeg er mer oppgitt over de tre argumentene som slås fast som var de evige sannheter....

2 kommentarer:

  1. De som så iherdig roper om kulturbevaring og kristendom, setter ikke sin fot i kirka og kunne ikke brydd seg hvis det ikke hadde vært for at det plutselig er en skremmende og fremmed trussel som "truer" det de egentlig ikke bryr seg om...

    SvarSlett