Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!tirsdag 22. november 2011

Lucy/Sophie - en liten kvinne forut for sitt miljø...

Sofie /Lucy og Schrøder  i kjent positur...

Sofie heter hun på norsk, Lucy på engelsk. Navnet skjemmer ingen, men navn sier noe om hvem du er. Hun er helt klart mer Sofie enn Lucy. Lucy er søt og sart, mens Sofie har en litt annen anatomi i nesegrevet enn de fleste andre. Tross alt har hun en navnetante som krever sin respekt..

Jeg identifiserte meg mye med Sofie da jeg var mindre. Mye, men ikke i alt.. tross alt, på 70 og tidlig 80 tall var alle Disney prinsesser blonde, og med langt hår. Korthårede brunetter var i klart mindretall. Det var Snøhvit og det var Cindy dukken. Eide ikke en eneste  Barbie som liten, Good riddens! Cindy var mørkhåret, og med blå øyne.. mine farger... også var det Sofie.. Director of everything, stod det på magen til en Sofiedukke jeg fikk i London. Mmm .Særlig.

Sofie er ikke noen spesielt sympatisk person. Hun er  helt åpenbart slem mot lillebror Espen/Linus som aldri kommer over sutteklut- stadiet. Han vil nok brødfø mange terapautklaner, selv som voksen..men dette er nok ikke i utgangspunktet Sofies skyld.Skjønt, hun gjør i allefall ikke situasjonen bedre..
Baltus/Charlie Brown får også gjennomgå. Aldri får han sparket ballen, og vist at han fortjener sin plass på laget, hun flytter den i siste øyeblikk hver gang... Blam! Rett på stussen...

Hva gjør henne så slem? Vel, hun er eldst , og det kribler i henne etter å få ting gjort riktig... Og dessverre er hun omgitt av idioter som ikke klarer seg uten hennes ledelse. Dette kjenner jeg meg slett ikke igjen i, jeg er mer sutteklut, på ryggen og ser stjerner og langt etter ballen.Men klønetheten, og å skremme andre når en sier sin ærlige mening, men likevel ikke å bli helt sett og tatt på alvor, den kan jeg se..
Hvem andre kan ta styringen i Peanuts enn Sofie? Hun er nok ensom,hvem kan ta henne ut av den fastspikrede trange rollen hun har blitt presset inn i og bare må spille så godt hun kan? Er det noen eldre enn henne i serien? Annet enn tubastemmelæreren? Som tross alt bare lager tubalyder? Sofie liker nok ikke seg selv, men hvem andre skal hun være? I sitt miljø?For mye ansvar kan jo flip the lid til hvem som helst?

Jo, Sofie tar plass. men har hun noe valg? Hun passer jo egentlig ikke inn..Hun skiller seg klart ut fra de andre søte jentene. Ja,"den lille rødhårede" er kanskje anonym, og Baltus får aldri snakket med henne, men hun er i allefall søt.. isdans,flokkmedlem,femininsøt... den eneste som ligner på Sofie er Karen, med ballfrisyren. men selv  Karen har det selvfølgelige kvinnelige.

Sofie derimot er kløtete, guttete, høyrøstet, får ikke fram det hun vil. Og hun er i allefall ikke feminin... Alt skjer i store bokstaver og fakter, og på maks volum!

og der har du meg liksom.... En får væra som en er når en itte vart som en sku..
Men selv den mest guttete dyke drømmer om å være konform, jentete, alt man gjerne ville være...

og hva drømmer en da? Jo, svaret er kodet i oss... En drømmer om å være svak, bli tatt med storm, å bli ledet, gå opp i noen sterkere.Her er det to utveier .Enten selvrealisering, eller å finne den rette mann. Sofie prøver det første alternativet også, åpner opp egen rådgivningsbod. Med liten suksess..Besserwissere slår aldri an for jevnaldrende. Hun ender opp med å hjelpe dem hun tråkker mest på, selv om de ikke akkurat er takknemlige for "hjelpen".Jepp, Espen og Baltus ja..

Så, da blir det plan B da.. hengi seg til illusjonen om åvære den andre halvdel....... en drømmer om den perfekte romanse, den som skal endre deg  foredle deg i sin omsorg og bekreftelse, ta deg til fremmede land...enten bokstavelig eller det indre landskap. Rescue me, mr Darcy!
Hva gjør Sofie? Nok en gang,  er vesla begrenset av rammene hun lever i. Hvor er den eldre mer erfarne som hadde trengt henne med på moro? Slå ut håret hennes?  På vgs, bak disken på melkebaren, på ungdomsklubben?Hvor er han som kan senke henne  kun med sitt overveldende nærvær..?

Han er i allefall ikke å oppdrive i Peanutuniverset.. Hun vil for mye, for tidlig, hvor guttene er flere år tilbake i utvikling, mens Sofie selv er lysår før sin egen bevissthet om hva hun kan få til, og hva hun egentlig vil ha...
Så, når Baltus er en pusling, og Espen er utelukket av biologiske årsaker, og de fleste andre herrer er omkranset av fluer eller anonyme, så går Sofie for geniet...... hvem andre er gode nok..?

Schrøder... pianist , blond( motsetning på mange måter, og ikke minst en hårfarge jeg selv falt for) og søt og likanes... En liten nerd faktisk. Slik gutter i en viss alder er.Mens jentene leker dukkehus, snakker bryllup og hjemmet de skal ha, så er gutta fremdeles stuck i "interessen". Og dit inn hverken kan eller vil jenter komme inn. Et univers av Tommyball, trehytter, flymodeller og stereotype menn med sinnafjes og kampsportskills. Det er lenge til en sitter med gitaren  på studentfester og mimrer over gamle sanger, eller kan prate film i timesvis på tvers av kjønn. Filmvalget er bare ikke kompatibelt med frøkner. Ennå..

Og Sofie, som bare er Sofie bruker sin vanlige fremgangsmåte ; framfus, klønete,bastant og sjefete.
Og Schrøder er ikke mann til å hamle opp med henne, han  ignorerer, fordyper seg i Beetoven og tagentene, og håper helst hun går sin vei.
Hva gjør en kvinne som elsker da? Hun elsker mer, prøver hardere, prøver å kontrollere og styre situasjonen, høy på egen selvkomponert kjærlighetsrus....

men fortvilet nok, det kan jo ikke nytte. Shcrøder er ikke klar for henne i noe henseende kommer heller aldri til å bli så, han er ikke den rette, men han tar ikke igjen, setter ikke grenser. Og i manglende avvisning ligger det aksept for den som er hekta på løøøøv. Så da får hun holde på da, til hun prater seg selv ned, ser seg selv som den overdimensjonerte karakter hun er.. drømmen og kartet stemmer ikke med virkeligheten, poff sier fantasien.. Det hjelper ikke å legge seg oppå klaveret og blafre med øyenvippene.. Feil publik, og feil fremgangsmåte..

Ingen kan fylle Sofie med det hun hungrer etter. De ser bare en sint sint kjeftesmelle...
Er det rart hun dundrer neven i flygelet?? Det er vondt å være uelsket....Skjønt helt svart er det jo ikke.For virkelighetens Sofie , for min del, åpenbarte det seg en del sannheter som kan være høvelig nyttige å ta med seg.... det jeg skjønte for lenge siden, men som Sofie ikke helt tar inn på radaren er at noen susser skal man ta i mot...
Vofsesmasker...!
sm¤¤¤¤¤¤ch1

og dessuten : hold ut, Sofie, den rette kommer, i en annen serie.... Kan en tegner melde seg nå??

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar