Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!







tirsdag 25. september 2012

Jasså, en kan ikke si i mot overvektige??

 http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10046215

Det kan en så visst..... hetsing av overvektige går som folkeopplysning det.... De trenger jo hjelp og omtale.Til sitt eget beste.Har du sovet i den timen , Kari Jaquesson??

Men det er lett å ta Jørgen Foss, for han er synlig i terrenget, og fronter jo tross alt en interesseorganisasjon for slike som ikke vet sitt eget beste.  Kan ingen fortelle dem det?
Kunne du ikke vær litt mer generell her, Kari Jaquesson? Det er personangrep dette her, sile ut en person på denne måten.Vi hadde skjønt budskapet ditt alikevel! Ta ansvar , spis rett, og trim, notert!
Looong time ago!

Og  ja, dere har noen gode poeng, begge to.
Jørgen Foss har nok helt rett i at Kari Jaquesson er en media-dame som lever av å hause opp hjertesaken sin (helse til folket), og Kari rett i at en velger selv sitt rusmiddel, og at en bør kjenne sine egne reaksjonsmønstre og ta grep om en vil gjøre noe med dem.

Synes Foss er en tøffing, jeg! Han er noe så sjeldent som en overvektig person som i bunn og grunn er fornøyd med seg selv. Det har han sagt mange ganger i offentligheten .Og det er ikke lov nemlig. Ja ,han har tatt slankeoperasjon nå,og sånn sett tatt noen steg ut av sin stilling og stand.
 Og ja han vil bli tynn og sunn han som alle oss andre,men han har hele tiden vært klar på at han har gode tanker om seg selv, og han har så langt vært vanskelig å dukke. Hva tusan skal til for at han skal kjenne sin plass?? Lære seg ydmykhet, og komme med tilståelsen og anger og bot ; jeg er et dåååårlig menneske, jeg når ikke opp!!
Han innrømmer jo glatt : vekta han har har han fått til helt selv... Er ikke det nok?? Er det fordi han gjør det med et selvironisk smil??

Samfunnets skyld om en er overvektig? Ja og nei.
 Det er ingen som tvinger deg til å spise, snarere tvert i mot. Ingen som legger deg i jerngrep i sofaen,.... Det har slankeekspertene , og Kari Jaquesson rett i.

men at en ikke får høre det?????La meg le!

Det er jo ingenting som er verre enn å være tjukk i dagens samfunn.Ikke no! Homo er greit, rødhåra er greit , dum er greit ( det er lærernes feil det) .Bare en ikke er tjukk.  Heller dum og pen liksom. Det handler om kontroll, om å fikse livet sitt.
For som KJ selv påpeker ; tjukkasene er lettere å se.
Mangel på kontroll og perfeksjon er enkelt å spotte i en overvektig kropp,
og det er virkelig stigmatiserende. Barn vil ikke ha overvektige venner forteller avisene,( Hvem i helsike skal ta fatt i det holdningsarbeidet?? Skal vi slanke tykke barn så andre barn ikke skal bli støtt, eller skal en ta fatt på en  helt annen jobb om inkludering? Men da kan en jo ikke skylde på tjukkasene plutselig....)
Lenge før fett blir helsefarlig blir det mentalt belastende..Merkelig hvordan mekanismen "Du hører du er dårlig og føkka så ofte at du tror det selv" er godtatt for mobbeofre generelt, og i voldelige forhold spesielt, men når det gjelder overvekt er det bare å ta seg sammen.Og de fortjener det... For det er bare å....... og det burde du!
Er fett av en viss mengde  på kroppen alltid sykelig? Kan man ikke være fornøyd og rimelig frodig?? Jørgen Foss har vært en god representat for den rollen. Og det tåles ikke??
Kunne det hende at aksept og toleranse kanskje ville gjort noe for folkehelsa?? Og fått målgruppa ut og gå? Eller svømme? ( eh... ja, og da var vi inne på hvor ufattelige mange svømmehaller en har å benytte seg av i landet vårt.Ironisk i grunnen, at den aktiviteten som belaster minst, og er mest egnet til tunge kropper er den som blottlegger en mest, bokstavelig talt? Finnes det mange tilbud om vanngym for store?? jaggu gjør det så, takk alle politikere!! -Valgt av samfunnet)

Hadde man virkelig kunnet velge sitt rusmiddel burde man aldri  velge mat. Da er man iddiot. Velg noe som ingen ser:
Dataspillavhengighet er bra, da syns man jo ikke idet hele tatt. Gambling gir deg anonym dekning i media i helgeavisene, reportasje med sort profiltegning, psaudonym og fake alder i parantes!! ( av hensyn til familien). Røyking er kanskje litt komplisert og det er kaldt å stå ute, men en kan alltid juge på seg å være festrøyker med full oversikt,livsløgner er gode å ha.Overtrening er veldig veldig bra..Anorexi er også for tapere eller superkjendiser.... selvskading er så fjortis at det nevner vi ikke en gang.. de er jo koko!
Og å være kritisk og fordømmene er alltid bra!! ( berusende faktisk)  Ytringsfrihet for alle, lufta for alle!Spaden er en spade, og en får tåle å få den i hue!

Samfunnet får ta sin del også Ja, samfunnet!.Her kommer det.Samfunnet er faktisk deg og meg!

Som Kari Jaquesson selv har sagt; Dagens samfunn er tilpasset det Makelige Mennesket.
Tilfredstillelse nå, minst mulig anstrengelse . Vi fortjener det!
Det medfører jo at en velger lette løsninger, og da ikke i den sunne betydningen av ordet.
Hvor mye mindre vi beveger oss i naturlige sammenhenger i forhold til den gangen vi ikke trimma men gikk, sykla og bar varer hjem og ikke til p-plassen og bilen vet vi mye om.Trening er en kunstig affære i grunnen , rimelig nymotens greie.
 En spiller ikke fotball må vite, en trener i idrettslaget
Mer gym i skolen er løsningen på det... Nå skal jeg ikke spore av og legge i vei om alle gode intensjoner som skal inn i skolen og den vanskelige "hvem skal ut" leken, men nøye meg med å si,at derom strides pedagoger og de styrende skolemyndigheter.
Hater du gym, mangler erfaringer med positive opplevelser med fysisk aktivitet og føler deg utsatt  fra dine medelever, så tviler jeg på at mer fysisk fostring med klassen  vil gjøre susen..
Kanskje en burde fokusere mer på aksept og å tolerere hverandre enn veiing og insistere på lavkarbo i barnebursta?Men hey!!Da vil jo ikke tjukkasene få vite det!slapt ass!
Å finne sin form for fysisk fryd er ikke enkelt, hvor ingenting får gjøres halveis.En sykler ikke for moro, en skal i Birken!!Alt skal være en prosess, nye mål, konkurrere.....
Konkurranse er ikke alles cup of tea! Skal en på konk må en ha motivasjon og føle at en kan...

En skal være flinkis i dag. Gode karakterer, spennende jobb, fint hus, stimulerte barn,interessante venner, eksotiske ferier, en sexliv som topper hvert forrige samleie og rett kropp.
Anorektikere sier ; jeg takla ikke livet mitt. Det eneste jeg hadde kontroll på var hva jeg spiste.
Det er noe der. En orker kanskje ikke jaget. Føler at en ikke kan prestere. Får nok..
Og når en ikke kan prestere på topp er en kanskje lat???Ja, en ser jo beviset.Så alle kan se
 

Alkoholikere kan holde seg unna alkohol, knarkere dop.
Men alle må man ha mat.
Og det  i tider hvor til og med vanlig kost får nytt fancy navn , nå heter skolekjøkkenmaten grovkarbo!!
For det er et konglomerat av sunn kost.. Alt fra  gress og alger til "sunn" lavkarb.
Lette løsninger her også : pulver &bar...14 dager og julekjolen passer...
Til slutt blir en ... lei!
Kanskje en til og med spiser en sjokkis i rent oppgitthet på trass, midt oppi matsminke og skjulte kalorier. Hva tusan skal en spise, når en faktisk må kjøpe råvarer i ny og ne. Spis gulrot mens det er sunt liksom.Ja, jeg setter det hele på spissen.
Alle vet at sukker og fett ikke er bra. Er det så enkelt liksom?? virkelig? Hvorfor er det da så mange "kosekilo" ute og går? Hvorfor drikker folk alger?? Hvorfor blir folk spiseforstyrret enten på den ene eller den andre måten? Om det er så enkelt?Selv om myndighetene sitter på sannheten om sunn mat?

Noen ganger trenger en mat i farta. Jeg sliter der. Det vaneligste jeg tyr til en en frukt eller noe grovt brød. Sunn junkfood er ennå ikke oppfunnet.Bortsett fra en og annen burk med halvissen salat.
Sjokkisen savner jeg faktisk ikke, bær og frukt er tusen ganger sunnere i den gode samvittigheten.. Men det må da være en mellomting her! Hvor er løsningen som ikke er McDonalds, men som likevel er lett tilgjengelig, selv på en søndag??
Og hva tusan kan en kjøpe som ikke innholder noe som er farlig? Nå er til og med kylling file styggedom. Vi trenger ikke protein nemlig!
 Jeg klandrer samfunnet!!!! Forbrukersamfunnet!!Informasjon jeg aldri har bedt om og som ofte er direkte feil og humbug!

Offerrollen? Gjør en seg selv til offer, eller får en rollen tredd nedover øra... ?Noe å tenke på..
Jeg kom til legen ( for  mange herrens år siden) med et lite problem. Det legen fokuserte på var vekten. Som ikke hadde det ringeste med mitt ærend å gjøre.
Er man offer eller bare pasient da?
Ja,ekstrem overvekt gir helseskader på sikt. Men det gjør jaggu mye annet også. Det er faktisk ikke bare overvektige som skader egen helse....
Veiing av skolebarn gjør meg oppglødd, for jeg er spent på videre tiltak! For XL-barn som ber om hjelp, hva får de?? Være med i statistikk..Og tenke på at de er tjukke...og vite hvor i landet de bor flest av dem.There goes the neighbourhood!
Har ikke Kari Jaquesson etterlyst dette? Flere muligheter for barn, for å lære og erfare, oppleve å kunne bruke kroppen sin. Hva gjør samfunnet ; skyld deg sjøl, pek på foreldrene, og ikke minst; puss barnevernet på dem! Send unga i fosterhjem, faktisk! dette er barnemishandling ! ( hva da? Hets eller usunt kosthold?)

Finnes det overvektige som ikke blir mobbet? Såklart, men de blir jo nesten ikke trodd. For det er blitt en selvoppfyllende profeti det.Høna eller egget spør jeg bare..
 Høhø! Han satte seg sikkert på bøllenene første skoledag!! Høhø!!Hvem våger å slå i en svær vaggende murvegg.. høhøhøhø
Å begynne å rote i andres følesesliv skal en holde seg for god til.....kanskje teoriene en har  ikke stemmer? Kart og terreng stemmer ikke uten kunnskap til lokale forhold.

 Ingen er 100 % fornøyd med seg selv, men hvilke andre grupper i samfunnet blir så til de grader koblet, limt og  sveisa sammen med kropp og sjel?
En forakter hva en narkoman gjør, hva en røyker gjør, og hva en misbruker ellers gjør.
Overvektige blir vurdert etter hva de gjør og hvem de er!
Vi er late,grådige,sytete.
Ja da.. vær glad vi er her, synlige syndebukker, human punching bags..Vi er jo så isolerte i fett at vi umulig kan føle noe av de angrep fysisk og verbalt som enkelte kan komme med...

Kanskje har samfunnet en liten tynn beinete finger med i spillet likevel? Med holdninger, tilrettelegging, utvalg i butikker og fysisk aktivitet?

Stå på, Jørgen. Det er et tøft verv du har tatt på deg, og et tøft valg å blottlegge deg slik du har gjort flere ganger i media og debatter.
Lykke til etter operasjonen, og med dine nye valg i ditt nye liv!!
Ønsker deg alt godt!





7 kommentarer:

  1. Shit så god du er... beste jeg har lest på lenge lenge.. klapp i hendene og vil jubel. =) klem

    SvarSlett
  2. Vil bare si at folk gjør det samme mot folk som er dumme eller ''for'' tynne. Det er ikke mer greit å kritisere disse, så syns du i dette innlegget gjør akkurat det du ikke vil folk skal gjøre. Å si: du er jo altfor tynn! Blir akkurat det samme og sårer like mye. Og det skjer minst like mye om ikke mer i samfunnet vårt.

    SvarSlett
  3. Anonym Hvor skriver jeg noe som helst om at det ikke er bra å være tynn???

    SvarSlett
  4. Kjempe bra skrevet, Eirin. Noe av det som irriterer meg mest i hverdagen, er at folk tror at det å ha en negativ holdning mot utseende til overvektige, vil hjelpe de til å forstå at de ser "feil" ut, og derfor hjelpe de ned i vekt.

    Det gleder meg dog at i det siste har det vært en bølge av kroppspositive blogger på nett - på bloggplattformen tumblr har dette vært et mer og mer utbredt tema - der mange blogger skriver om, ikke bare at det er OK å være feit, men at man faktisk også har lov til å elske kroppen sin, og ikke bare deler av den, men også sine valker, strekkmerker, cellulitter, osv. Man skulle kanskje tro at en slik bølge av fedme aksept ville ført til mer overvekt, tvert i mot har det blitt forsket på og bevist at disse bloggene hjelper folk til å ta sunnere valg. (Skulle ønske jeg kunne finne link til artikkelen om det nå, men den har visst gjemt seg bort.)

    Er man veldig misfornøyd med seg selv, og derfor begynner å 'slanke seg', kan dette veldig ofte føre til spiseforstyrrelser, og følelsen av å aldri være god nok, uansett hvor mye man går ned i vekt. Det er viktig at vi utdanner unge om å ha et positivt forhold til alle kroppsformer, "usunne" eller "sunne" (akkurat som om man kan vite det, kun utifra å se på noen). Man må lære å akseptere seg selv, før man begynner å gjøre store endringer i livet sitt - sunnere valg kan kanskje endre ens kropp, men ikke alltid endre på selvfølelsen.

    Igjen, veldig bra skrevet. *applaus*

    SvarSlett
  5. tusen takk, Malin.jeg tror du har rett i det du sier. Hvordan elske seg selv og sin kropp om en hele tiden blir minnet på at en ikke holder mål?

    Ta seg sammen, klart det er det en må gjøre.Men med nederlagsfølelse i kofferten og folk som bryr seg med og ikke om, og generelle holdninger i samfunnet til overvektige, så er det ikke så enkelt!

    SvarSlett
  6. Godt skreve og svart, Frolic :-)

    SvarSlett