Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!torsdag 3. januar 2013

Malstrøm - serien som burde vært glemt?

( eller feid med ned i suget?)

Skrives mens jeg ser på... Storyen er godt brukt, så jeg venter ingen overaskende slutt, alt har skjedd før.. Er en viss person død? hvordan er jeg i slekt med familien?)

http://www.imdb.com/title/tt0290972/?ref_=fn_al_tt_2
( har ikke giddi å slenge på bilder på skuespillerne en gang, takk skal dere ha liksom)

For en stund siden kjøpte jeg en tre serier i en pakke .. To av dem var kjente gjensyn.
Rød snø, med en ganske kjekk Sven Nordin i grunn ( før han ble grillekspert på pampasen og harryet seg ut) og Blindpassasjer, som er en sjarmerende  sci-fi, så god at du ikke kan tro den  er norsk... Evig budskap, og moro å se hvordan skuespillerne tråkker rundt i kulissene med  teknologi som aldri ble noe av, håpløst utdatert og sjarmerende naivt  samtidig som det absolutt kunne vært et futuristisk alternativ. Trepanel, teknisk liksomsjargong, og noen blinkende lys...

og så var Malstrøm i pakka

Forvekslet nok denne Malstrøm med en annen serie jeg heller ikke hadde sett, hvor nordlendinger ble beskyldt for å være innavla og morderiske.. Kanskje den er sjarmerende å pille i stykker den også?

Neida, det er 1985 ( jeg er unnskyldt, 12 år gammel i en periode da påska var på fjellet, og krim på radio, så jeg hadde ikke en sjans til å se den da) og vi er utenfor Ålesund.
En engelsk ung dame (Catherine Durell/Tusse Silberg )arver penger og eiendom, deriblant en holme  med et hus fra en riking hun aldri  har møtt.Er de i slekt? Så hun drar først til Bergen ( neida, ikke Flesland, men Bergen) og tar Hurtigruta nordover. Hun skal ha for å drikke kaffe fremfor te..Thriller, med  mystiske dødsfall, og selvsagt er noen ute etter arvingen, Catherine..

Og derifra går det raskt nedover..Kostyme og interiøransvarlig burde blitt sparket og casting ansvarlig skulle  fått alvorlig tupp med en stump gjenstand i baken.. I loddrett retning

Hvem i heiteste er det de har rådført seg med?
Samtlige skuespillere er britiske. Fantes det ikke tid for Sven  Nordin, Helge Jordal eller  Kjersti Holmen eller Øyvind Blunck i kalenderen????? Var Bjørn Floberg opptatt??
Samarbeid med NRK?? Hvor da?Mulig noen lokale er leid inn, men jeg verken ser eller hører dem.. Unnttak er Tusse Silberg, hoverolleinnehaveren.. Men hun har vel fått melding om å holde falunkorvmunnen sin lukket....

Ikke et statist noe sted som snakker norsk,. Men, siden alle nordmenn lærer norsk  på skolen, uten aksent, til og med vaskehjelpen, så lar de det stå til, tragisk. Trenger jeg å si noe om hvordan de norske glosene de bruker seg i mellom lyder??
Joda, de bruker Ålesund og landskapet, men ellers så bommers det horribelt.

Klær er et issue for seg selv.
¤ Designere for møbler går ikke i drakt til vanlig, til tross for jappetid. Ikke i Norge...Oxford street ja, ikke Ålesund.skulderputer? Say no more. Ikke en rottehale å skue..
¤ Ikke et strikkeplagg å se noe sted, Alle er "helt 1985". Det husker jeg da , at til tross for år med olje så var å henge med på moten ikke noe alle hadde råd til eller peiling på..
Hallo, Elloskatalogen var siste skrik.  Kjøpesenter? Kun i Oslo og deromkring...Hvordan skulle en henge med da?
¤ Skuespillerne ser britiske ut. Og det er de jo. Ålesundere hadde ikke tidsriktig bart i 1985. De hadde gjerne beholdt 70 talls stilen. Og hvor er de grusomme "Åge"brillene i farger? Hakket over skokrem til slaveroller under borgerkrigen dette her når det gjelder å få det autentisk..
Husker dem som rød, men samma det.. han hadde sikkert flere par..

¤ Når nordmenn tar sjøbad er ikke sedvanen å bruke lett badekåpe i silke fra hus til sjøkant. Vi bruker håndkle..
¤ Kostymene er ikke bare unorske, de er for flinkt. Alt er 1985, middelklassestil. Men når familielegen bruker tweed i dressen, så er ikke det typisk norsk..
¤ Sminke : Falcon Crest  møter Dynastiet. veldig 1985 altså
¤ De redder seg inn på flanellskjorter i ruter, men må de overdrive sånn?

Interiør ; La meg le..!
"Her er det akkurat som det var  på 1800 tallet "sier Anders Bjørnson, og inviterer Catherine til sitt sommerhus ved sjøen.
Å ja, det er et gammelt hus. Veldig kysthus av finere standard. Skifer på taket utvendig. Og en blanding av Jane Austen , Ibsendrama typ fjernsynsteater filmatisert og Carl Larsson inne.
Alle som har vært i gamle sommersteder, vann eller fjell vet hva "som det var" innebærer Norwegian style..
Kongen med familie  på do, håpløse religøse motiver, korstingsbilde fra tante Magda, redskaper, være seg noter, garn eller melkespann og gamle ski, blondegardiner.. vevde vegg tepper i bondestil..
Det ekke muuulig å unngå 50, 60 og 70 tallet sin påvirkning. Pusse opp hytta? Da bygde man heller jappepalass.... aldri i verden om det var for vanlige folk.... det var den gang det var snobbete å snakke om strøm på hytta. Solcellepanel , ja kanskje, men bare til det nødvendigste..
Sånne ville en finne på 80 tallet.... en skjems ikke over dem en gang....I de beste hjem..untatt jappehjemmene da..Så i Ålesund kunne de nok finnes i klynger


Nettopp det ble jo en utfordring når de skulle spille inn "Mannen som elsket  Yngve" Å få ting autentisk.. ikke typisk 80 tall, men slik en hadde det på 80 tallet, og det betyr sterkt prega av tidligere tiår.. Herremin, hvor mange av mine medruss som skulle ut på hybelmarkedet i 1992 kunne fortelle om husvære med svært rosa rom, gjerne små bad, med såpeskulpturene fremdeles på plass..( surra inn i silkebånd, og pynta med plastblomster, festa med knappenåler, noen som husker...?)

Alle hjem er i pastellnyanser,helt ned til dørene med tidsriktige blomsterbilder, og keramikk i lampeføtter og veggdekorasjon. Hengende ampler overalt. Jeez .Ikke et postfotofamiliebilde å skue.Ikke et kyllinghelvete fra tidligere ferier.

¤ Alle biler er minst 8 år gamle.. slitte og små.. Kunne de bare hatt samme ydmykhet ellers
¤Chesire sofaer på hytta? NEIneinei!

Andre blødmer:
¤ Det er faktisk ikke vanlig å ta seg en drink etter arbeidstid i Norge.. og i allefall ikke en brun sup whisky..
¤ Navnene er der, men det blir litt sånn "googla litt". Lars, Anders, Anna (A! Ikke E!) Marie, og Ingrid. Og så, smeller vi til med... Freya!
¤ Uttalen av disse navnene ligger i munnen på skuespillerne som japansk intonasjon i min..
Fru Tovan blir Tou-vann
¤ Båten til kjekke Anders ( sånn Ivanhoefilmen kjekk) heter Skibladner. Hvorfor? Ikke på grunn av familiebånd til Mjøstraktene, nei... Nei, nå skal du høre, min engelske rose, Skibladner var et lynraskt skip i norrøn mytologi.. Hjælp!
¤ Synes det er dårlig gjort å framstille Ålesund som et bade og sommerparadis. Det er et værområde... for å si det så..Ja, fjellene er smellvakre, men ofte i sur og våt tåke.. Kjærlighet i luften scene lagt inn på toppen av Akslafjellet...overkill..
¤ Nordmenn hilser aldri og har heller aldri hilst hverandre med kyss på begge kinn. Her er det en klem for sine nære og et håndtrykk med lang arm ellers.. Gjør leksene deres! Vi bor i det kalde nord, hvor vi er enda mindre happy for kroppskontakt enn briter..
¤ St Hansaften feires med pynt som stygt minner om en maistang ( minus ringene på hver side)
Jadda, Norge = Sverige = Skandinavia ( hvem har forlest seg på SASmagasinet?)
¤ En har trekkspill, ikke pianotaffel langs vannkanten til midsommerfesten.. Bare nevner det... klaveret var en tabbe, helt klart..
¤ "Nå har jeg funnet meningen med livet" Laaaangt blikk og hint.. nix, ikke norsk måte å flørte på.. Men veldig Hollywood...
¤ Scene fra en kjellerresturant, hvor unge gutter danser til jazz..
Nope.. de ville ikke vært der..Og iallefall ikke dansa discostyle, i et kostyme som tatt ut av en Boy George video. Seriøst?? Hvitt lin??? Ungdom likte ikke det samme som de voksne, ikke den gangen heller. og måtte en blande generasjonene, så forventer jeg folkeblanding i scenen også, unger i sandaler, og bestemødre...
Ingen over 13 digga Bobbysocks helhjerta  etter Grand Prix mai 1985 når vi så at det var "festivalblanding" på konsertene fra tv...Ikke i mitt distrikt. Vi var byfolk vi altså.. Vi kunne se på sendinger fra Bø sommarland i NRK monopolets tid, men vi visste hvor vi hørte til.. Det kule skjedde der besten og foreldre ikke var... småsøsken? Give me a break! Halvor Kleppen eller ei...


¤ sånn derre grått telefonapprat i bakelitt med dreieskive, hadde den sånn pipende ringelyd? Bare spør jeg nå.. Husker fattern blanda undulaten og telefonen et par ganger..

*sjanglende av søvn ute i entreen, ropende inn i telefonen*
"Hallo!Halloooo! Halloooo"

... og alle skrev telefonnummeret sitt og la i det lille skiltet foran..Neste modell var  med tasteknapper.. moderne det gitt..


Anders Bjørnson, jornalist i et ikke nevnt lokalt medieforetak..David Bearnes
Ivanhoe kjekk. i 1985...


 Og litt falma nå: Ikke alle er som Rickman.. Han er kjekkere nå enn som Hans Gruber i 1988, tre år etter dette, han..


Skal en kødde med tiåra mine, så får en gjøre det med stil! I allefall om en skal gjøre det ekte..


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar