Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!







tirsdag 8. juli 2014

As if (" would you like to go to bed with me?")

www.carnivalfilms.co.uk

Takket være youtube
har jeg typisk meg, tradisjonen tro ,hatt maraton med en gammel serie jeg aldri har glemt, men selvsagt ikke sett siden.Så aldri alle episodene, det var jo annerledes den gangen. Det gikk på tv, der og da...Fant den aldri på vhs/dvd Serien ble laget i tidsrommet 2001-2004, og det er jo.. hele ti år siden. Lenge, det gitt

http://www.imdb.com/title/tt0275821/

Hva som facinerte meg den gang?
Kanskje tempoet, oppbyggingen i episodene. At det var kjappe klipp, tilbakeblikk, virkelighet, fortid og fantasier miksa i hop. At hver karakter eide sin episode, og snakka i kamera og delte sine tanker.
Jeg likte karakterene, at de var unge voksne ( selv om jeg i 2001 var nærmere 30, ikke snart 20,og skuespillerne var jevngamle med meg i realtid)
Jeg likte også at det faktisk skjedde ting, sex altså...
( Barn av 70 tallet fikk et litt vridd syn på sex  på tv da alle serier  før 1999 kjørte saxofon solo før folket skulle ha seg..og så falt de bakover, dett var dett)
Selvsagt at serien var britisk, det hadde sin appell. ( Amerikansk dominans er jo i grunnen kjedelig, selv om ingen misliker Friends)

Jeg identifiserte meg kjapt med "flettedama" og det gjør jeg vel fremdeles.Hun er den mest komplekse karakteren. For meg handla serien om henne i bunn og grunn.
 Men livet er tøft og vanskelig når alle valg skal tas i en viss alder, så sånn sett skulle jeg gjerne sett As if anno 2014...

Serien handler om seks venner   i England, London. Det er altså intriger dem  imellom som er plot og konsept. Stort sett er det hvem vil være sammen med hvem, men også andre temaer som kan være nyttig å ha med i en serie på fire sesonger sveipes innom..
I tillegg er det jo kjærester som kommer og går,biroller, som det må være i slike serier .

La oss begynne med min favoritt : Sooz 
Sooz har fargerike fletter, og er en skikkelig særing.Hun er dyp, grublende og på mange måter utenfor de andres overfladiske tilværelse. Livet ser ut til å foregå et annet sted, og hun lærer aldri riktig språket i landskapet. Hun er kvass i replikken, sarkastisk, og takler utfordringer med avvisning. Hun blir aldri helt bestis med Sasha og Nikki, både fordi det ville være umulig å komme mellom dem, men også på grunn av verdier og interesser. Derimot er Sooz bestis med Alex og Jamie. Kanskje en kan kalle henne en slags EMO? Men da graver en ikke dypt nok. Selvsagt studerer hun kunst! Tegner og maler selv.
Sooz sine episoder handler om dype eksistensielle spørsmål og refleksjoner, og ikke sjelden banker hun opp seg selv mentalt.
www.youtube.com


Jamie
er gruppas klovn. Fullstendig spinnvill og impulsiv,  Morsom.Han bor hjemme i starten av serien , og veggene hans er dekket med halvnakne modeller. For damer, det vil Jamie ha. Men han lykkes ikke helt med det.. Han studerer psykologi--- når han gidder
Jamie er også den som kan finne på å ha prosjekter som er ganske halsbrekkende. Blant annet starter han i et par episoder en nettdatingside der han bruker vennene sine som matcher, uten å fortelle at det er det de er med på .( "I have a mate I would like you to meet..".)
Jamie er til tross for klovneriene  en bunnsolid venn som en virkelig kan stole på. Han svikter ikke, og har faktisk stort sett buksene på. Han er en venn du vil ha i mørke stunder. Men det er ikke alltid han forutser egne dumheter som kan treffe en på haka når en minst venter det ( hint : prosjekt)
Jamies episoder handler om fleip og fjas omkring prosjektene og ideene til å gjøre kur til damen i hans liv, men også refleksjoner om livet. Det er mye tanker i hodet på Jamie
telimu.wordpress.com


Alex
er åpen homofil. Det vil si, for familien ( som for alle karakterene er nærmest fraværende, med mindre de stenger pengekrana) er han bare uten kjæreste.
Alex er mye ute på "clubbin'" og selv om han er på jakt etter kjærligheten, så går han slett ikke av veien for et nummer uten annet mål  og mening enn at det er sunt med variert kost, også på pølsemenyen..
Han er i grunnen ganske dobbel, for han er ikke nådig når vennene er ute og seiler på galeien, da er han selveste moralens vokter, men når det gjelder ham selv kan han bli noe sveiseblind. Det er en del juging og halvsannheter i denne serien ( betrayal and deceit) , og han bidrar med sin del. Så han både gir og får av livets blåveiser.
Uansett er også Alex en god venn å ha, tar seg alltid tid om det er noe som står på. Men skulle du være en "gent in distress" så skyter han  fram David Tennant haka si, senker øyelokka og går på....
Alex bruker sine episoder i stor grad til å rettferdiggjøre de valg han tar, og begrunne med at alle andre ville gjort det samme. Og ingen som ikke er homo skjønner hvordan dette livet er for en  homo.
www.youtube.com


Rob
virker det som alle på ett eller tidspukt har en krøsj på. Når serien starter er han samboer med Sasha, og er definitivt den myke og omgjengelige i det forholdet.Som ellers  i alle andre av sine forbindelser.
Har en ingen seng å sove i? Spør Rob pent om sofaen.
Rob er snill, og litt enkel i vennskap og kjærlighet. Han har vel aldri spurt seg selv om hva han egentlig vil ha. Rob blir dyttet hit og dit, og havner fort der han ikke vil være.
Rob p***r ikke rundt, han blir overtalt.
Rob studerer ikke , men tjener til livets opphold på stamkafeen hvor alle møtes, enten på ulike bord ( når det er krangel og konflikt,) eller rundt det samme.
Uansett hvor lite en har på konto, kaffe hos Rob, og et eller annet bakverk er alltid overkommelig.
Rob sine episoder handler mye om forvirring, hva skjer rundt ham egentlig?Hvorfor gjør de andre som de gjør?  Hva skal han gjøre med det?
telimu.wordpress.com


Sasha
hadde jeg litt problemer med i de første episodene. Hun er en av to skuespillere jeg har sett i en annen sammenheng, så for meg er hun killerrobot fra Torchwood..
Men uansett. Sasha bor sammen med Rob i begynnelsen av serien, og er litt av en ballbreaker.
Hun vil steder i livet ( som vil gi berømmelse og beundring)  og hun dominerer sine episoder med å fortelle hva hun vil ha, og hvordan hun skal komme dit.
De andre er litt redd henne, for å komme på tvers med Sasha er å be om å få et tordenvær i stua.
Hun kan godt, og med rette  dømme andre nord og ned for bedrag og løgn, men selv er hun ikke det skvatt bedre.Derfor velger de andre ofte å holde saker hemmelig for henne, nettopp på grunn av de metrologiske lokale konsekvensene. Og det driver jo serien fint fremover.
Hun er en langsint dramaqueen, og sånn sett matcher hun fint sin alder og sin bff, Nikki.
Hennes bitchespesialitet er å snike seg innpå deg på "The ladies" og psyke deg ned med stikk og spydigheter som virkelig svir mens du fikser sminken. ved vasken
Jo, kanskje litt killerrobot...
Sasha vil så mye, og det koster. Men hun lærer av sine feil, og kommer seg videre... ( helt til hun avslører neste hemmelighet som hun synes hun burde blitt opplyst om)
Hennes episoder er preget av at hun forteller om hvilke planer hun har innen karriere eller kjærlighet, og hvordan hun skal få det som hun vil. Ingen skal får dukke henne, på noen arena. Sånn sett er hun den mest sårbare av de seks karakterene . Hun må alltid være på toppen og ha kontroll.
www.youtube.com


Nikki
kan en kort og greit putte i kategorien "stakkars lille rike pike"
Her får en faktisk ett innsyn i foreldenes dårlige forhold. Så, for å leke litt hjernekrymp så kan en si at Nikki kompanserer.
Og det gjør hun i maksimalistisk stil. Både shopping og sex.
Og Nikki har draget,hvorfor skulle hun ikke la det stå til? Og innimellom er hun svært forelsket.... svært..... Dessverre skjer det ofte svært fort, og da går  det jo deretter
Jemima Rooper spiller jo også i en av mine favorittminiserier, Lost in Austen, men Nikki er milevis unna jenta som helst vil leve med Mr Darcy i et annet århundre.( Litt frusterende for en blodfan, men det er min egen skyld som på død og liv har tillagt en skuespiller egenskapene til en god rolle...)
Nikki bruker sine episoder til å invitere inn i sitt budoir, og gi veiledningstips innen selvhjelp. Slik får du draget, slik  holder du stilen... er det ikke klær, så er det sminke. Eller hvordan nedlegge" blokes"
Alt feires med en fest , clubbin, snogging og en real handlerunde, med logoposer i begge hender samt et par i kjeften.
Hun blir gjerne med og shopper for andre også, når det er dating  eller en ny jobb på gang. Glemmes aldri for episode der alt gikk galt, men det hun virkelig griner for er at hælen på de dyre skoene brakk..Sasha slipper alt og alle andre komplikasjoner, og kommer styrtende til, for en i slik krise er det bare å trå til og avverge

archive.bebo.com

Hva synes jeg i dag?
Vel , på mange måter er det en serie som tok pulsen på sin tid, og som står for mye nostalgi i dag.
Ikke at verden har endret seg så mye på ti år..
Det morsomste er vel alle nokiatelefonene, med grå skjerm, og null bilder. Og trauste ringelyder.
Her er det ingen facebook, knapt noen mail...
Mye bra musikk, god bredde, fra countryfolk til techno og poplåter. Mye britisk (yaay)
Jeg koser meg med ord og utrykk : Bonkers, to put the kettle on, clubbin' ,have a drink ( vin eller øl)

Det som jeg irriterer meg mest med   serien nå ti år etter er vel intrigene. Ja, selvsagt skal det være alle i hop med alle, men linkene og limet folk i mellom synes jeg blir noe repeterende.
Skal så lite til før en hopper til køys liksom. Selv om en da er i et forhold. Og det blir mønsteret.
Søte ord mister sin betydning, og det blir få  av forholdene som virker realistiske og ekte sånn på sikt.
Og konsekvenser mangler. Om en har opplevd at kjæresten svikter, så blir det liksom litt vel dumt at når det endelig har ordnet seg, så plukker en opp noen fra en bar, og bare måtte...
Sånn : i dag meg, i morgen deg, uten at en har lært noe, det blir for dumt ( når frustrerte fruer kan , så kan as if)
Resultat : mange dumme patetiske unnskyldninger, og flere runder.
Ikke alltid like lett å vite hvorfor karakterene gjør som de gjør. Aldri en forklaring på utroskapen.Veldig lite selvinnsikt..
Sånn sett er det litt suppe på gammel sos.
Men det er mye å glede seg over også. Korte greie episoder, men tett fortellerstil. kule klipp, mye som skjer.

Ikke minst tar serien opp temaet homofili. Hvor mange serier har homofile som en del av gjengen, uten at det virker pk? Og hvor mange av de homofile får lov å være seg selv; en famlende egodritt som Alex kan være.
Blir feil å si at det er gode sexscener, men det er gode intime scener. Filmklininga ( for det er ikke bare sånn amerikansk klining) er skjønn, og putepraten etterpå er minst like nærhetsskapende og god.
Troverdig.
Andre temaer er jo da fremtidsvalg, boligmarkedet ( som er et tema i alle bøker/filmer fra GB virker det som ( sharing is surviving)), etiske dilemmaer (  to tell, or stay silent, to bed or not), og ikke minst psykisk helse.Å finne seg sjøøøøl.
Angrepilleepisoden ble noe dust og komisk, men sier iallefall noe om betydningen av prevensjon.
Sånn, da har jeg melka  serien nok temamessig, dette er jo først og fremst underholdning

Vel, da har jeg sett den på ny, under ett.... og jeg ønsker alle karakterene flere gode tiår.
Tipper Rob fortsatt kommer til å jobbe  i restaurantbransjen, at Sasha blir noe fint og viktig, at favorittparet mitt ( no spoilers, sweetie) overlever studietiden, at Sooz blir en flink kunstner, Jamie blir psykolog, og at Nikki holder koken oppe. Alex, han finner nok også ut av det.



 LINK LINK LINK
sesong 1
sesong 2
sesong 3
sesong 4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar