Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!







søndag 5. juni 2011

vi skal vernes, men det er lov å bruke hodet også...

To triste hendelser de siste dagene har satt tankene mine i sving nå. To ulykker som aldri burde hendt.

- 16 åring overkjørt av toget ved usikra planovergang
- voksen dame, østeriker falt ned i Vøringsfossen etter å skulle fotografere ved usikra stup.

Dette er bare trist.Media vil vi skal lese ordet usikra. Og skylda har jernbaneverket, og de som nå burde bura inne eller ute turister som vil skue den fagre Måbødalen.

De kommer aldri tilbake, gjerde eller ei.

men jeg leser ikke usikra og sender skylda i posten til myndighetene.Jeg blir faktisk rimelig oppgitt..Disse to menneskene behøvde ikke å dø.Om de selv hadde tatt noen forhåndsregler.
Enkle.

Stoler vi så mye på beskyttelse og ansvar at vi ikke tenker sjøl? Tar vi dumme sjanser bare fordi det er noen andre som  skulle  passet på oss?Tåler vi ikke lenger at ulykker kan skje? Må noen betale for det?

Nei, det skulle ikke være mulig å krysse toglinja der det er farlig. Det skulle ikke det. For en grusom telefon å få, for en far. Men , og dette taler til  myndighetens fordel : det er merka, fordi om det er usikra.Se opp for kryssende tog. Ja , det kom for fort... men den stakkars gutten hørte ikke toget. Hvorfor ikke? Fordi han syklet med musikk i øreproppene.Så unødvendig....Hva skulle jernbanen gjort med dette?? Et fryktelig uhell.

Måbødalen er et eneste stort juv. Det betyr stup, bratt ned,  muligens glatt på grunn av dråpene fra fossen. Da er man forsiktig. Da tar man ungene i hånden, passer godt på.Går der hvor gjerde er. Her er det gudskjelov ingen unge som har falt ned, men et voksent menneske. Man skulle forvente at en bruker hodet, ved et juv, et fossefall. Et juv er ikke bygget  tilpasset turisme, en lekeplass med sikkerhetsnett, solbrenneskjerm og EU-godkjent sand. Det er farlig.


Når urettmessig menneskelig svikt har skjedd så skal det betales.Det skal trekkes lærdom, det skal endres rutiner.Noen trenger opplæring, ressurser må flyttes.
Her i disse tilfellene snakker vi ikke systemsvikt.Vi snakker menneskelig svikt som i feilberegning. Dumme valg.


Gjerder ville ikke endre noe her. Vi må ta ansvar  sjøl også.
Australia fikk flere sykkelulykker etter at  hjelm ble påbudt. Hvorfor? Det burde jo være motsatt.Årsaken hevdes å være  at med hjelm oppstod falsk trygghet.Og det gagner ingen.

Vi skal vernes.Med lov, med gjerder,med vakter, med det som måtte trenges.
Men  det er lov å bruke hodet også
Prisen for å la være er høy.Det er åpenbart etter denne helgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar