Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!







onsdag 28. september 2011

Hva er galt med lekser?

Ja, hva er galt med lekser? Har  fått med meg  partiet Rødt sin aksjon med organisert skulk  som markering av motstand mot lekser. Heftig stunt, absolutt.Det er noe sus over det, en blanding av russeramping og småfolket på barrikadene med bajonetter og blodtåke i øynene.
Klart elevene jubler. Intet er som å sparke makta i kastanjettene, særlig når gevinsten er å slippe ubehag.Vi er jo bedagelige sånn.Flere fruer i smekken her....

Det jeg venter på før slaget skal stå er hvilket alternativ Rødt har til nettopp lekser. Reelt alternativ altså.
Foreløbig har jeg ikke hørt om annet enn leksehjelp.En time lengre skoledag, er også foreslått men er ikke sikker på om Rødt støtter dette.

Det er så mange slags holdninger til lekser.
-Jeg gjorde ikke lekser en eneste dag etter 7 klasse!
Ofte hørt, som det er noe å skryte av.De legger ofte til ; -Har ikke hatt bruk for det heller.
  De er ofte også stolte av at "Jeg leser ikke bøker ,jeg"
Heldig er den som kan få et godt liv med den planen.Noen blir streetsmart og kjemper seg fram utenom skolesystemet. Ære være dem.De nye generasjonene med denne slagplanen vil slite mye hardere en sine forfedre. Det stilles store krav til lesning og forståelse av hvordan samfunnet og det skrevne fungerer.
Tar DU sjansen på at den planen skal fungere for deg? Holdningsendring må til! Med mindre du er heldig, blir gift med Clooney etter en fuktig aften, og er slik at du har fotografisk hukommelse og er begavet innen improvisasjonens kunst. da er du i sannhet heldig men sjelden..

Jeg kan skjønne at lekser kan være kjedelig.Og kjedelige aktiviteter liker vi ikke.Men sånn er nå livet, en blanding av greit og ugreit.En kan ikke ha det søte uten det bitre.
En trener opp muskler på tredemøller og på kunstgressbanen.Litt melkesyre må til, og det butter i motbakke.
Sånn er det med skole og utdannelse også.Du kommer til å møte krav i takt med alder og plikter.Ikke at det må bli et rotterace, men en må endre holdning til det.. Arbeid kan være morsomt og givende, selv om det er nødvendig. Gode vaner og metoder må arbeides inn..

Det handler om prioritering. Og det vet barn og unge godt. De innrømmer glatt at de ikke har gjort det de burde.  Og de vet det ikke er bra.Og det er ungdommens forbannelse at hormoner og identitetsjakt og viktige veivalg krysser hverandres spor som skispor i påskefjell i kun et lite tiår. Natur mot kultur.

Klart at foreldrenes interesse for skolen har mye å si. Ikke nødvendigvis utdannelsen til mor og far, men det milde presset og at man stresser viktigheten av skole , det hjelper. Mye.
Ja, jeg skjønner at  mange foreldre ikke har pensum helt opp til artium på rams  aktivisert av de små grå inne til en hver tid og hva det skulle være fra Ibsen til hypotenuser. Men er det egentlig alltid nødvendig? Det holder lenge at en følger  med i sekken.Ber om å få se en bok eller to.Følger med når det er prøver. Er engasjert i sitt barns liv.

Også får man tilpasse der det høver.Som klasserompamp kan jeg gi både lekseforbud og leksebegrensing.
Noen elever får ikke lov å sitte mer enn en viss tid.Punktum. Andre trenger å få litt mindre. Dette bør brukes oftere! Vi får sjekke bøker oftere, gjennomgå lekser oftere..... men innimellom glipper det i skvis med alt det andre som også skjer i skolen.Beklager det...Alltid rom for forbedring..

De som ikke følges opp av sine foresatte, det er der en må løse opp den gordiske knuten.Og  her er det ingen fasit og lett løsning...men skal hele leksedebatten styres på disse premissene?
Det blir en helt egen debatt det, der lekser bare er en liten del av det store hele.

Vi trenger lekser! Man trenger å repetere stoffet, en trenger å lære seg å sette seg inn i ukjent stoff som skal gjennomgåes i morgen. En trenger en stille stund for å få gjort noe, ikke minst i disse overstimulerte tider, hvor mangel på lyd og bevegende bilder er et omen for den ytterste nød.

Ikke minst gjelder det å utnytte mulighetene i timene.Det hjelper på leksene også det. Bruk tiden fornuftig. Dropp facebook og skravling i undervisningstiden.Ta med deg bøkene, ta notater fra tavla.SPØR om noe er uklart.  rekk opp handa i diskusjoner.
Jobber du selvstendig, så finn en krok der du får jobbe i fred, ikke bruk energien på å henge med kompisen. Ta imot hjelp fra lærer.Bruk konferanse timen, send læreren en mail. Jeg kan ikke tro at skole -Norge er befengt og overbefolket med lærere som ikke  ser hverken elevene sine eller muligheter i sin egen undervisning


Heldagskolen med leksehjelp til alle er foreløbig en utopi.Dessverre.
I allefall foreløbig. I skolepolitikken strides med nå om vi skal ha faste rammer på ressursene eller om penga skal gå til mer utdanning av  lærere. For gode lærere takler abnorme store elevgrupper nemlig, i tillegg til at de kan sitt fag..
Og hva angår det hjerteligeste ønsket om en mer praktisk skole ; ja takk!! Anytime!!

Skal leksehjelp fungere må det være obligatorisk, og en må ha faglærere til å gjøre jobben.Assistenter skal ikke gjøre slike oppgaver, og det er en grunn til at vi har ulike lærere til ulike fag.  Jeg har gode muligheter for kjettersk leksehjelp med bål til følge i foreksempel matte, men kan åpne himmelporten hva angår samfunnsfag, norsk eller engelsk.Vi går mot en stadig med spesialisert lærerutdanning. Vi kommer til å få supergode ( må jo forvente såpass) lærere i sine fag, på sitt steg i skolen småskole, mellomtrinn eller u-skole i framtiden.

Rødt argumenterer også med at skolen dumper ansvaret over på elevene med å gi dem lekser. Vi påfører unge sjeler ekstra lidelser ved å lempe på dem byrden fordi vi ikke mestrer å lære bort pensum i løpet av skoledagen.
vel, det er ikke helt  sånn det virker med læring. Stoppeklokkelæring virker ikke. Verken i skolen eller eldreomsorgen. Og her er den sure sannheten : ja, du har faktisk ansvar selv. Du må faktisk stå på selv.Men det betyr ikke at du skal streve alene uten mål og mening..

Joda, dette er en fresht innslag i debatten om skolen vår .Og nei, en skal ikke kjenne seg igjen i 50 tallskolen når man besøker sin lokale barne eller ungdomskole.  Skolen skal fornyes og må fornyes Men særlig konstruktivt er det ikke.
Vi må ha lekser, i en eller annen form. Sorry.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar