Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!lørdag 12. februar 2011

Hva _e r_ det med Alan Rickman???

Tja... kan være mange slags svar på det,men det er ikke alt tenåringer/elever skal skjønne heller... for det er de som spør. Vet i allefall for min del at han i mine øyne, og jeg kjenner ham jo ikke personlig ,er det flotteste mannfolket i to sko, med unntak  av han jeg er gift med.

Han er ikke klassisk pen, og har verken alderen eller hyppigheten på den røde løperen inne, men for en utstråling foran kamera!!
Kan det være at han er britisk? En dempet, selvbehersket stiff upperlip?Det er en egen kvalitet og aura ved britiske skuespillere, som Hollywood aldri har klart å fremskape.Er det derfor så mange gode, dyktige filmkjendiser er canadiere? Eller fra Australia? Eller England og omegn.? Det er en kjent sak at britiske skuespillere ofte får skurkeroller i Hollywood.Kan ikke det være fordi det å spille en god komplisert skurk er mer krevende?Snakker vi en særegen kultur ? En kultur med Shakespear,kostskole og gode manerer?

Så, hva er det det med Rickman? Her må vi se litt på kvinnesinnet generelt, og så konkludere med at min personlige preferanse går i retning av briter generelt og han spesifikt...Hva tenner en kvinne? Sånn bortsett fra komplimenter, røde roser og god sengevals? ( en del av det siste er jo å antyde og legge opp til en forventing om at har man hintet lenge nok,så håver en inn?)

Jenter vil ha verdsettelse, føle seg unike og valgt.Der er vi vel like begge kjønn. Forøvrig er det min teori at vi på spinnesiden balanserer på en deilig egg av to tilsynelatende motstridende behov : likhet og autoritet
Likhet som i likeverdig, som å bli tatt på alvor og bli hørt i forholdet, være med på avgjørelser og få ansvar.
Det er vanskelig å få et samliv til å funke ellers.Men, så er det et annet lite mer mystisk grunnbehov som går rett inn i Freud og hans venners hans lille univers , nemlig behovet for å møte og battle med steinhard autoritet, som tar fra deg ansvar og avgjørelser. Med andre ord : å bli dominert.

Selvsagt ønsker ingen kvinne å havne i hendende på en tyrann, som avgjør alt fra når du skal spise til hva du skal ha på deg  og hva du skal si og mene...Det er en lang vei fra sampillet mellom et par som praktiserer SM til drittsekken som slenger kona veggimellom og skaper de fryktelige "familietragediene"som ryster oss i media og sjela.Vi snakker her om mekanismer som pirrer fantasiene.

Den dominante mann forteller psyken din, urkvinnen i deg, at han er selvstendig, han vet hva han vil og får det til, ikke lar seg pille på nesen, og at han er kresen.Det å bli valgt av ham er virkelig ikke noe som skjer deg  med mindre du er velsignet av skjebnen eller du virkelig står på.Til gjengjeld er du beskyttet og priviligert, og ikke minst misunt,.Fru Alfa er nemlig det også! Toppen av muffinsen!.Som symbol for arketypene virker det ypperlig på våre indre ønsker.
Hva symboliserer dominans? Rolighet, sindighet,antydningen om at her skal en motstand finne.Forenklet i underbevisste termer : alder ( erfaring), penger, høystatus jobb , eller farefull jobb.En dominant mann er som sagt også kresen, og varsom med å utståle begeistring.Mangel på begeistring = arroganse. Han sier :"Make an effort, baby, or I'm gone" Kan det tydeligere sies ; han er uoppnåelig.
Det behøver ikke være sånn.. det er ikke sikkert han er taus og hemmelighetsfull, det kan like gjerne være at han er en real inneslutta surpomp , men hva som er tilsynelatende blir også tolket... vi er symbolvesenet, innerst inne, en sommerfugl er ikke alltid en sommerfugl, det kan være en kamuflert blomst... vi lar oss lure..

Jenter vil ha dominans...Hvorfor? For å bli fratatt ansvaret for egne avgjørelser.Legge sin skjebne i potten og se hva som skjer..Ikke hele tiden, les: tyrann, men stundom..  Overask meg, slå beina under meg, ta meg på eventyr, et sted jeg ikke har vært før! Jo eldre en kvinne blir, jo mer  takler  hun sitt eget liv, takk og lov for likestilling og frigjøring.Paradoksalt nok, jo mer  det er forventet og ønsket fra både samfunn og oss selv at vi tar oss av, jo søtere blir lengselen etter urmannen : keep it simple, to tomme hender og kraften til å få det til å skje..Tømmerhytte, øks og peisbål om kvelden... handymannen, ta det med ro frue,lekkasjen er snart fikset, er det noe med jeg kan hjelpe en vakker kvinne med?Ta vare på meg, og få det til å være og vare.. å bli dyrket av deg vil være gudommelig..

For noen år siden hadde vi besøk av  dukkeekspert Åsmund Huser på skolen, faren til Smitt og Smule, Sesam Stasjon og Raffen i Portveien 2 for å nevne noe.10.trinn hadde dukketeater som tema og han hadde mange tips.Det var vittig å se tøffe 16 åringer rødme over å ta Bjarne Betjent i hånden, og å gi Alfa liv med skjulte mekanismer inni stoff og garn.
En av dukkene han hadde med seg var "Bergtrollet"
"Av en eller annen grunn er det damer over 40 som liker denne best.....Han er så røff i kantene."sa han.Dessverre for meg så humret jeg gjenkjennende  såpass høyt at jeg fikk noen blikk.Skjønte godt hva han mente, jeg..
Sitert fra Alan Rickman selv så er de mest pågående fans "Women of a certain age" Dessverre for meg, så kom jeg i den alderen tidlig i 30 åra.. og ja, jeg har støtt på et par i de unge 20's også...
Bergtroll,Beast, monster., vampyrer... og for den del, for de spesialiserte ganer  virkelige menn som sitter inne for  de grusomste forbrytelser.....

.... Hva er det med dem? De er gode prosjekter..... noen det henger høyt å vinne,de er annerledes en snille nabogutter en går til alters med, uforutsigbare.. kan ta deg steder det er farlig å gå..... man skulle jo tro enkelte kvinner har mistet vett og forstand... Gjør meg litt vondt, det vil gjøre så godt?? Elsker du meg er jeg unik...
Skyld på husmorporno og Margit Sandemo : vi vil under kaperkapteinens vilje, vi vil temme udyret, for han er så verd det, og er vi verdige han, så har vi virkelig gjort en innsats...
Jepp, Mr  Alfa Dominante  kan skru rundt i hodet på den meste trauste husmor

Men før vi stempler den modne kvinnen som den eneste som villig lar seg lenke til slike menn, så er det bare å skue nedover i de unges rekker..For unge flinke jenter lengter også etter  å kaste av seg åket, og vinne prisen å ha reddet en mann.. De finnes i ungdomskolen også..Du ville ikke tatt ham med hjem til mamma, og det er hele poenget..Vi er overbevist om at bittet til Eddie Cullen og hans like vil gjøre vondt... hadde vi ikke blitt dødelig skuffa om vi ble penetrert og perforert ( jepp to sider av samme sak) i halsregionen, i virkeligheten av en lys levende vampyr og en ikke kjente det som noe annet enn et myggestikk? Og vi  vil dem så vel, vi skal elske og utfordre i ett og samme åndedrag, vi skal vinne over verden, den virkelige verden og få vip pass til stedet der stjerner kommer fra.Vi blir HEKTA, av og på, vet ikke om vi er innenfor eller utenfor... Jada, boka til Sissel Grana kan si mye om den uoppnåelige mannen, som kanskje bare er arrogant, men som i virkeligheten er like usikker som deg, eller faktisk bare uinteressert.. chasing the dragon, etter den gode rusen..
Jepp, vi har alle vår preferanse : gutten med gitar, bølla som er så respektløs at du mister pusten, hva blir det neste han finner på, den triste mystiske,atleten som faktisk går på alle toppene i Jotunheimen og ikke bare skryter i Fjell og Vidde annonnsene,bamsebjørnen med verktøykassa,.... noen må ha en giftering på mr hunkyboy, for da blir det aldri alvor, og drømmene kan drøyes lengre.


Vi er likestilte, og nok en gang takk for det.Vil mer likestilling gjøre the villain, bad boy, bergtrollet overflødig?Næh, det primitive er inni oss for å bestå.Instinkter kan ikke oppdras vekk.Og det vil vi vel ikke heller.Vi vet jo at det er en fantasi.
Hele Alan Rickman konseptet er en fantasi, ut fra det faktum at jeg ikke kjenner ham personlig.Jeg kan sikkert finne intervjuer hvor han sier noe om foretrukket litteratur og hvor han vil bosette seg.Vet han er på laboursiden i politikken, og at han har eiendom i Hammersmith , London, og jeg vet også ett og annet om hva han synes om rollene sine, hvordan han lot seg inspirere og hvorfor han synes en film han har laget er betydningsfull.Hadde jeg møtt ham ( fra mitt tastatur, til skjebnens ører) og fått de to timene  jeg trengte for å komme meg etter besvimelsen, og få "låst opp" tunga og fått summa meg, kunne vi sikkert hatt en fin samtale...Han har sikkert noen nære venninner som ikke hadde hatt noe i mot om samboer Rima Thornton fant noe annet å syssle med...men det blir på et annet plan..Har jo også sett fan fotos hvor han ser mer ut som en sliten mann på snart 70 på vei hjem til  sin aftenste og nyhetene på BBC enn en superstjerne.Han er virkelig, men kun for de nærmeste... For meg? Like realistisk som Twilight Jake Black på sofaen, gnafsende på et tørka griseøre..

Tilbake til hovedpoenget : hva er det med Rickman? Han er en magiker og en god håndverker, hvor han bruker kropp og stemme for å gestalte en liksomperson.Det være seg dyster potion professor,  tysk terrorist eller engel uten tissemann.Han har pokker så god utstråling, og hva han gjør gjør han godt.Ja, han er best som slemming, men han er himla god i andre roller også.Han behersker komedie ( britisk, satire og bitende ironi), drama typ "tenke film", og birolle.Men uansett hva han gjør så gjør han det intenst, det antydes under overflaten at det er mer, noe som beherskes ,som kan bryte ut når han ikke undertrykker det lenger.....selvkontroll. Er det noe dominante menn har så er det selvkontroll....Har lest et sted at han hadde en talefeil som barn, hvilket førte til at han har måttet være bevisst på uttale og stemmebruk. Og for et spenn han  har.....Shakespeare sonnetter, spinnende forfører, streng sarkastisk skolelærer, myk trøstende, apokalyptisk dommedagsengel.... det er imponerende!!En god stemingssetter, lærer,hypnotisør, forteller, kan , må, er helt nødt  til å kunne bruke stemmen.. og ja, han er veldig britisk, men kan også være ire,  eller amerikaner

Så er det blikket og munnen, han har en fantastisk mimikk.Aller mest bruser det i meg når han viser bitende forakt :"Du kan ikke mene det"   han kunne like gjerne ropt det ut : make an effort baby, or I'm gone!

Nei, det er ikke meningen at tenåringer skal skjønne seg på dette.For dem skal Rickman være en gammel gubbe.Noe annet  ville være urovekkende...I allefall og være  like så blodfan som meg...

1 kommentar: