Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!søndag 13. februar 2011

Vampyrer -en analyse

vampyrer - ein analyse, may your blood stirr..

av Eirin Cathrine Bryde Brunsby 25. oktober 2009 kl. 21:33
Ja, vi elsker vampyrer..... og hvorfor skulle vi ikke det? De er heitere enn hva som er hett....Tidløse, bokstavelig talt....

Hvorfor denne appellen?
Enhver får svare for seg selv, men mine teorier er: de er svært orale av seg.Jenter i sær elsker kyssing, det er oppvarming, endeløs nytelse og binding til partner mer effektivt enn andre kjærtegn. det er intimt. Rett og slett.
En kan fake en orgasme, men det er ikke mulig å fake kyssing over lengre tid..
Ikke at ikke gutter også setter pris på slikt, men jenter kan generelt godt holde den basen der en god stund lenger..
Vampyrer er også, svært orale.Nær sagt ; orale også. Mye blikk-kontakt og hypnotisering. En vampyr møter deg face to face....du er i hans makt..
Vampyrer er farlige, en vet ikke riktig om de viser sin onde elller snille side.. Vil de bite eller smaske? Og vil de bite hardt?? Alle pene piger drømmer om å frelse og temme en villstyring...Herremenn med tenner faller i den kategorien.
Vampyrer har overnaturlige evner , de forhekser oss, og vi vet det...du får det de lover.. Hvilken nytelse å gi seg hen...maktstjålet ..

Vampyrer er også eldgamle...De er levende historiske skikkelser, et bilde av sin samtid, hvilken drøm for en fantast som ønsker hun var født i en tid med krinoline ..

Og.... om vampyrer finnes, hva annet er det der ute??? Bring on the weres?

Her følger en redegjøring og sammenligning av en rekke vampyrbøker/filmer, konsepter om en vil.
Det legges vekt på de nyere, selv om ikke kommer utenom den klassiske vampyrmyten her.
Den blir forøvrig godt ivaretatt av Rice/Stokers versjoner.

De vurderes utifra følgende kriterier :

¤ Særtrekk i konseptet
¤ Synet på mennesker
¤ Utseende
¤ Døgnrytme
¤ Vampyrkultur
¤ Erotikk
¤ Hvordan skape dem
¤ Hvordan drepe dem
¤ Sjarmpoeng

Følgende vampyr fortellinger er funnet verdig:

Anne Rice(Interview with a vampire/Lestat)
Bram Stokers Dracula
Buffy - the vampire slayer
Stephanie Meyers -Twilight serie
J.K Ward- valentine darkness serie
Charlaine Harris -Sookie Stackhouse serien

Da begynner vår reise....

ANNE RICE (INTERVIEW WITH A VAMPIRE/LESTAT)

¤ Særtrekk i konseptet
Anne Rice har gitt ut mange gode vampyrhistorier, og flere av figurene hennes deltar i flere bøker, selv om hun velger å variere fortelleren utifra dennes livs (og dødshistorie)
I "Vampyren Lestat" gjør hun det store mestestykke å ikke akkurat skape vampyrhistorien , men oppsummere den og gi den mening.
Hun trekker trådene helt tilbake til de gamle egyptere og blod- offer, og har den teorien at få vampyrer blir eldre enn 300 år fordi tidene forandrer seg så mye, at en vampyr uten den gode moderne egenskap å være fleksibel ,ikke vil kunne føle seg hjemme, eller finne sin plass i skiftende epoker.
Vampyrer er tross alt konservative typer...
Historien foregår i samtiden, det vil si 80 tallet, men trekker tråder tilbake i tid..Vampyrisme rocker!!


¤ Synet på mennesker
Mennesker er mat.Ynkelige vesener som blindt stoler på at intet kan ramme dem.Menneskelig svakhet foraktes av den klassiske vampyr..De er lette å ødelegge, rett og slett.Og de kan fortæres.Og det blir de.

¤ Utseende
Klassisk. Vakre bleke og med kald hud.Facinerende,men med en stygg tendens til å få røde øyne i drapsøyeblikket.
Anne Rice lærte oss at vampyrer ikke kan endre utseendet når de først er blitt vampyrer.Det er derfor forbud mot å skape unge vampyrer, de vil bli låst i sin alder.
I An interview with a vampire oppdager den unge Kirsten Dunst at hun vil for alltid ha englelokker, og aldri få bryster eller bli voksen.Hun dømmes til døden for sin eksistens av et vampyrråd.
Vampyrer har hoggtenner, som kan skjules ved behov, og kan sveve/bevege seg hurtig .Svært hurtig.


¤ Døgnrytme
Vampyrer sover i kister om dagen, og tåler ikke sollys.Ganske klassisk.Det synes å være et mønster at det må være jord i kisten også.


¤ Vampyrkultur
Vampyrer har fantes helt siden det gamle Egypt. Kanskje enda lenger, men det er ikke lett å finne dokumentasjon, da vampyrhistorien holdes hemmelig også for uinnvidde vampyrer.De er for såvidt også låst i den tiden de stammer fra.
Lestat er klar for nye tider, men minnes med lengsel tiden som plantasjeeier i New Orleans. Hjelper det litt å bli rockestjerne??
En vampyr er knyttet til sin skaper med sterke hengivne bånd, som ikke har noe med sex å gjøre. I utgangspunktet, that is.
Lestat oppdager at jo flere vampyrer han skaper, jo løsere blir båndene de har til ham. Ensomheten er et problem, Drømmen er å finne en ledsager som en kan dele evigheten med.Det blir for løse bånd som ikke tåler århundredenes slitasje.Skuffelse på skuffelse
En viss grad av tankelesning er involvert mellom skaper og vampyr, iallefall en økt sensitivitet.
Vampyrene lever skjult.

¤ Erotikk
Skuffende lite.Behov for sex er erstattet med behovet for mat og nytelse av kunst, klær og andre bekvemmeligheter.Jakten på sex er erstattet med jakt i mat-betydningen av ordet.
Mange vampyrer nyter selve drapet også, sånn nesten erotisk erobringsmessig. Man forfører og lover kjødelig nytelse men det er ikke helt slik det ender, for mennesket.....
Ingen gir seg hen til en vampyr frivillig som mat.
Hengivenheten til sin skaper er det nærmeste intime bånd en kommer. Det kan minne litt om forholdet mellom et barn og en forelder.Vampyrer er ensomme.


¤ Hvordan skape dem
Tøm din protege for blod, la dem drikke ditt eget.Forvandlingen tar noen minutter.Regn med smerter.


¤ Hvordan drepe dem
Spissa påle, og halshugging for good measure. En kan også drepe dem med sollys.Men jo eldre en vampyr er, desto bedre tåler han sollys
Vampyrer må ikke drikke dødt blod, da blir de skrekkelig skrekkelig syke..

¤ Sjarmpoeng :
God forklaring på vampyrens historie, gode skuespillere.Tom Cruise som blond er jo verd å få med seg, hva annet en nå måtte mene om mannen.Banderas er flott!BRAM STOKERS DRACULA

¤ Særtrekk
Her er fortellingen låst i en gitt tid, den gotiske glansalder, Viktoriatiden. Der mennesket møter framskritt og vitenskapen og fornuften styrer samfunnet, der ligger den gamle intuitive driften og overtroen, klar til å slå til, og dra deg inn i sitt grep.
Selvsagt skal vi også til Romania, og samtidig gasse oss i Londons smug..

¤ Synet på mennesker
Mennesker er matkilde, men også seksuell adspredelse.Dracula er låst i sorgen over å miste sin Elisabeta, og gjør alt for å finne hennes like igjen,I mellom tiden kan kvinner forføres og fortæres.

¤ Utseende
Gary Oldman er priceless Vlad Dracula.Han har mange skikkelser. Hvit ulv,gammel blek greve med tung aksent, flaggermus for reise over kortere avstander, underlig hårete løve/beist krysning eller den kjekke herremannen som forfører Mina (Wyona Ryder) langt vekk fra Jonathans (Keanu Reeves) armer.Alternativt kan han også framstå som det liket han er.Røde øyne og hoggtenner

¤ Døgnrytme
Der hviles i kiste,med jord fra hjemlandet.

¤ Vampyrkultur
Vampyren har sin base i et slott, i Trasilvania.Han er ganske alene i verden med unntak av de artige småpikene som han bringer levende mat hjem til.Han gir dem også Jonathan på et fat..Helt bokstavelig.
Vampyren er av overklassen og baseres på en annen myte , nemlig Vlad Dracula som var en fyrste i Transilvania i middelalderen/renessansen.Han var så blodtørstig at han spiddet sine fiender levende.Det ,samt at han mistet sin elskede var visst nok til å vippe ham over i en annen eksistens...Som en straff for sine synder tydeligvis. Dracul betyr djevel demon
Han har trofaste tjenere i form av litt mer fattigslig utseende sigøynere .Uvisst om det finnes flere av hans slag, men siden Van Helsing ( Anthony Hopkins) er ekspert, så må det vel finnes noen??


¤ Erotikk
Dracula har følelser i fleng, han er monogam som en svane....Først og fremst er han tro mot Elisabetha , som han mistet.Han er overbevist om at Wilhelmina er hans gjenfødte.Hun ser ikke akkurat ut til å være uenig.De deler natten sammen, og hun drikker blodet hans , noe som gjør henne på vei til å bli hans like. Lite detaljer utenom løfte om troskap. På kjøpet får hun rumensk som annetspråk og evnen til å sense hvor han er.
I mellomtiden har han forlystet seg kjødelig med venninnen hennes Lucy...Lucy blir tøylesløs forførerisk når hun våkner til som udød.Skjønt, hun hadde det kanskje i seg allerede da, med tre beilere??Vampyrer har en forkjærlighet for løse kvinner... de gir kan hende lettere tilgang??


¤ Hvordan skape dem
Bloddrikking er involvert, samt å dele hverandres blod.Men tilstand til den som skal endres er uklar, ligeså mengdene. Lucy blir vampyr etter flere bitt og samleier (?). Hun havner i bevisstløs tilstand, og blodoverføring er nytteløst da kroppen hennes konsumerer alt hun får.Ikke at det gjør henne noe friskere..


¤ Hvordan drepe dem
Van Helsing har en rekke remedier.Hvitløk, krusifiks og forbannelser holder dem på avstand.En gullmynt med et symbol (kors?) svis inn i pannen til Mina, og ser ut til å dempe henne noe.Uvisst om hun drepes på slutten da hun i siste scene har forløst sin elskede fra sine jordiske bånd..og holder om hans livløse kropp .Mye tyder på at hun vil følge etter.
To vampyr drap i filmen viser oss hva som må til : først en spiss påle, deretter halshugging.
Dette passer inn i den klassiske vampyr tradisjonen, som var en reel trusse innen overtro og folklore i Europa.I sær i øst, hvor vampyrermyten var mer enn en skrekk historie til underholdning.Det ble ansett som blodig alvor

Døde noen en anså for å være en udød, så var dette prosedyren.Skummelt

¤ Sjarmpoeng :
En fantastisk kjærlighets historie, og den mest erotiske scenen med en mann og flere kvinner noensinne : der Jonathan blir nytt etter alle kunstens regler.
Vi begynte å like Gary Oldman der og da, ja, det gjorde vi!Det gjør ikke noe at Keanu blir sittende igjen alene....faktisk.. det er merkelig uviktig


BUFFY, THE VAMPIRESLAYER
¤ Særtrekk i konseptet
Må inrømme jeg er litt på tynn is her, ettersom det er en god stund siden jeg så serien,men det var en god følgesvenn i studietiden..
Hoppet dog av da robotvampyrene dukket opp..Har siden ikke sett meg tilbake. Vi er i samtiden, det vil si 90-.tallet.
Buffy er ei helt vanlig jente med en liten venneflokk og et dobbeltliv.Hun dreper nemlig vampyrer, som det ser ut til å være ubegrenset tilgang på i Sunnydale, California.
Hun har flere venner som hjelper til , en snill vampyr som heter Angel, den mer stripete vampyren Spike og en heks som heter Willow ( "one time... at bandcamp..")Må heller  ikke glemmes : tidens heiteste lærer/watcher : Rupert Giles ( Anthony Head.)Har sagt det før og sier det igjen : de lekreste mannebeina er briter

¤ Synet på mennesker
Menneskene er heltene i en verden som er utsatt for trussel om demoner og vampyrherredømme 24/7.
Det er nok å gjøre for å redde de uvitende noen ganger redde masser.
Buffy er helt og fult menneske , men kamptrening har gitt damen skills.Hun er utvalgt som slayer, en slags Snåsamann konsept, hun er den i sin generasjon som har fått jobben.

¤ Utseende
Vampyrer ser helt ordinære ut, helt til de blir avslørt og viser sitt sanne jeg.Da blir de flaggermuslignende, og vettet går ut. Blandet med demoner i omgangskretsen er det ikke måte på for aparte framtoninger..

¤ døgnrytme
Kan ikke gå ut i sollys.De popper opp av bakken ved solnedgang, og lever sjelden natten ut.
Unntakene er få, men Angel fikk en god avtale med noen demoner og får lov å være ute.Det finnes noen hovedkvarterer for vampiser som har planer om verdensherredømme der de bygger seg opp sitt eget lille hoff, men disse har en lei tendens til å bli ramponert...

¤ Vampyrkultur
Vampyrer er dumme, stygge, onde, og har en hang til å velge seg en leder som sender dem i døden over en lav sko.Alt for saken!!Selv vampislederne har en kort levetid.

¤ Erotikk
Vel....de har seg nå litt dann og vann med hverandre...Det hele bærer preg av sterkt amerikansk sensurert highschool dating og fomling. Sjelden med mennesker.Sjelden varige bånd

¤ Hvordan skape dem
Gjensidig bloddrikking.Ikke noe krav til at offeret må være døende.Mer enn sånn "la oss smugrøyke bak skuret" og bli vampyrer opplegg. Dumt valg

¤ Hvordan drepe dem
Stake, stake, stake.Halshugging er optional
Buffy har et helt arseal med masse goodies.. vievann, økser,krusifiks... litt James Bond, med andre ord..

¤ Sjarmpoeng .
Den deilige naiviteten, den er hjerneløs og ikke akkurat laget for å vare for ettertiden.Gode studentminner, godt soundtrack...OG..Let me give that man.....HEAD

STEPANIE MEYERS -TWILIGHT SERIEN
¤ Særtrekk i konseptet
oioioi.... hvor begynner man.....Å lese Twilight serien er å bli virkelig obsessed..Forfatteren er et geni...det finnes ingen vampyrer som Twilight vampyrer... og likevel er det noe kjent med dem..
Vi er i nåtiden, i en liten by i nordøstlige USA, Forks.,Washington
Her bor det mennesker, vampyrer .- og shiftere.
Cullen familien er verdens mest elskelige personer.....De blir dine beste venner..
Vampyrer har ulike evner.Alice ser framtiden, Edward leser tanker, James er god til å følge spor.

¤ Synet på mennesker
Mennekser er mat.Men ikke for Cullen familien.De har kommet fram til et veggis kompromiss,de drikker dyreblod i stedet .Helst rovdyr, så slår en to fluer i en smekk.Edward foretrekker fjellløver
Dog er det ikke vanlig at menneske og vampyr forelsker seg.Heftig lek med døden til følge, ja... men ikke faste forhold.
Det gjør Edward og Bella til virkelige unike personer på"love-couple"himmelen. De er Romeo og Julie helt utenom det vanlige... Virkelig star-crossed fra hver sin rase og verden

¤ Utseende
Bleke, kaldhudede og vakre. Edward skildres som kald som marmor å berøre.Siden Cullen klanen er veggiser har de karamell fargede øyne når de er mette, og mørkere øyne når det er på tide å jakte.
Mer tradisjonelle kjøttetende vampyrer har burgunderfarge.
Vampyrene i Twilight er mer dyriske enn udøde.Og moralsk er de betenkte på å skape nye vampyrer på grunn av konsekvensene av å leve evig, uten sine kjære.
Det reflekteres over hvorvidt en vampyr mister sin sjel.
De beveger seg som dyr.Robert Pattinson hadde katt som inspirasjon i sin tolkning av Edward. Det funker. Det funker sabla bra.
Meyers skjønte ikke hvorfor vampyrer skulle ha hoggtenner.Ikke jeg heller, etter å ha lest Twilight¤ Døgnrytme
Edward har ingen seng på rommet sitt, finner Bella ut.Glem kister og jord.Vampyrer er våkne hele døgnet og har derfor all tid i verden til studier og annet enn må like. Heldige Bella som kan ha en skytsengel som våker over henne om natten.....

¤ Vampyrkultur
Vampyrer bor sjelden mange sammen.Så Cullen klanen med sine medlemmer er stor, og ikke minst er de fastboende, noe som er uvanlig siden de lever skjult for menneskene.
Det finnes et øverste vampyrråd i Italia, Volturi, som setter presedens for lov og rett. Dem vil en ikke legge seg ut med..
Vampyrer flytter ofte, for ikke å bli gjenkjent.En kan jo holde seg evig ung i kun en gitt antall år før folk blir mistenksomme.
Vampyrene er produkter av sin samtid, men klarer fint å tilpasse seg...Godt utdannet (evig high school) og med et dypt ønske om å gjøre godt og gli inn i samfunnet

¤ Erotikk
Rett og slett genialt.... her skjer det ( spoiler -alert) ikke en dritt før i bok fire...
Likevel... en dirrer jo ved hvert kyss, hver antydning, hvert løfte.. og en både heier og gremmes og vil hyle fjortishøyt når de roter seg i hver sin retning. Er Jacob et blindspor???
Dette er grunnen til at en bør vente med å ha seg, for forventningens sødme er sterkere enn selve kjønnsdrifta!!
De vil, de vil... men de tør ikke...Tenk om Bella blir bokstavelig talt feid med av lidenskapen?????
Vampyrer i Twilight er monogame., med mindre de er følesløse og avstumpet som Viktoria eller James.
Dette blir aldri porno.Det forblir ømt, intenst, intimt....... og hvor herlig.....
Hver tar sin.... måtte det bli en til alle..
Edward er drømme mannen, med ett unntak : så overbeskyttende da gitt!!


¤ Hvordan skape dem
Tilbake til blodsanking.Vampyrbittet inneholder gift som sender offeret inn i prosessen med å dø og forvandles.Det er ekstemt brennende smertefulle saker, så en skal kanskje være takknemlig for at stort sett klarer ikke vampyrer å stoppe, "Frenzy" kalles dette.
Men når man har viljestyrke..... så klarer man.
Prosessen kan stoppes ved å rense blodet-suge ut giften.Men det var det å stoppe da--
Også kan man lage halvvampiser på gamle måten......

¤ Hvordan drepe dem
Staker er ikke i bruk her, en må gå mer grundig til verks : rive dem i filler, og brenne.
Solen skader ikke Twilight vampyrene, men det får huden deres til å glitre som diamanter, og derfor avsløre at de er noe spesielt.

¤ Sjarmpoeng
Hvor begynner man : et vidunderlig konsept, god gammeldags beiling, fantastisk spenning, og innsikt litt etter litt i historien til Cullen vampyrene: va som hendte dem og hvordan de ble formet.
Det var hinsides å få tilhøre leserklanen, ete seg side for side og forgjeves be om hint og hvordan det kom til å gå.Ingen ville røpe noe, og det var minst like besnærende å smitte andre med sjuka...
Vi gleder oss til de neste filmene,
Soundtracket er flott. Og ja.... jeg elsker Eward... Hvordan kan man la være??
J.K WARD VALENTINE DARKNESS-SERIEN
¤ Særtrekk i konseptet
Denne serien kom jeg over ved en tilfeldighet, og har lest to bøker, tror det må være fler.De blir utgitt i en samlesekkserie som tilbyr chick-lit av den mer vovede sorten.Og dette er heite saker.
Leste denne etter å ha nytt meg gjennom Twilight serien, og mer kontrast kunne det ikke bli...
Miljøet er hardkokt bymiljø, hvor vampyrer er en egen rase.Nåtid
Vampyrer kan teleportere, men ikke bære med seg noe tungt.Vampyrer henger rundt på barer, eller driver med kamptrening.Damevampyrene er husmødre og trofeer.

¤ Synet på mennesker
Mennesker er skjøre,men her ikke først og fremst matkilde.Det finnes mennesker som mer eller mindre frivillig lar seg spises av, men menneskeblod er i grunnen svake saker.Det er mer vanlig at vampyrer drikker av hverandre, av det motsatte kjønn. En har nærmest foring som en del av makedanningen, så å si.Vampyrer omgås mennesker som kollegaer, venner og leketøy.

¤ Utseende
Muskelmenn med tattiser og smellvakre college prinsesser ..
Det er helt åpenbart at vi ikke hører til samme opphav.Vampyr gutter er spinkle og kortvokste til de kommer i puberteten.Da får den heldige overklasse-krigerkaste-gutten lov å gå på treningsleir og bli flink til å slåss.Noen hanner overlever ikke overgangen-shit happens.
Hunnvampyrer er forføreriske, mange av girl-next-door, men med gudinneapell for den forelskede hann.

¤ Døgnrytme
Der soves, i dertil egnede bygninger, ofte egne hjem med doble dører og vern mot solys.De rike hovedpersonene har råd til det, og krigerne blir beskyttet av basen.

¤ Vampyrkultur
Det er her konseptet har sin styrke.Facinerende!!Vampyrmennene har ekstreme navn som Rhage og Phury, mens damene til sammenligning har vanlige navn som Hillary og Mary.Dette er guttas verden, og likestilling et fremmedord.
En mann vokter sin make, og hun og barna er hans eiendom.
Jepp, dette lukter av "kulturer vi ikke liker å sammenligne oss med"
Vampyrer kan kreve Sechlution- formynderi under en ghardian, som kan ta alle avgjørelser på en hunns vegne. Rene burkastyret
Det er et strengt hiarki hvor det er de som bestemmer, i aristokratiet, og det er de som blir herset med.Til tider er dette så bakstreversk og gammeldags at en kan få fnatt...Vampyr-verdenen er organsiert i klaner.Dogger er tjenervampyrer, som har det i seg at de er skapt til å tjene..I genene!!
Hunner er monogame, hanner ikke nødvendigvis.De kaller hverandre shellan( om henne) og hellren( om han)
Spennende konsept, men det stritter i mot til tider
Alikevel : godt bygget opp, med en hjelpsom ordliste

¤ Erotikk
Dette er grunnen til at du vil lese en bok til.. huhei hvor hett...I et miljø hvor mannen kan ta seg til rette med den han vil helt til fedre ,brødre og onkler kommer så setter en jo ekstra pris på når en finner den eneste ene...
Og det gjør man her...God gammeldags : klarer ikke å leve uten henne.... Og siden helten har sine egne demoner å bekjempe, så får heltinnen en ekstra tøff oppgave.Oppskriften er klassisk husmor porr : man elsker hverandre, han er erfaren og brent, hun uskyldig som et lam, de faller i hverandres armer, do the thingy, og så må de finne tilbake til hverandre etterpå over vanskelighetene med kommunikasjon, lojalitet til klanen,egne brente sår osv..

En av hovedpersonene har en ulykkelig fortid som blod-slave.Han er blitt holdt som fange hos en kvinnelig vampyr som har misbrukt ham på det groveste.Sado-sm så det holder.........Kan heltinnen redde ham, gi ham den mannlige stoltheten tilbake?? Fra vrak til individ?
Så hett , at en smelter, det er det... I den formen en har lest det før....

Noe som ikke akkurat gjør konseptet mindre interessant er at hunner kommer i brunst.Og da går det heftig for seg..Om det ikke blir gjort noe med saken lider hunnen under fryktelige smerter.Det er to utveier ; la det stå til , og stå det, gjør den, på alle hanner i nærheten, eller dop henne ned...
Det gir pitty-sex ny betydning..
Hanner med make lar seg rive med, griper sin hunn og låser døra bak seg, hanner uten har kun en utvei om de ikke skal drepe hverandre i kampen om hunnen : dope seg sanseløs på "rød tobakk", et narkotisk middel som flere av karakterene i bøkene har mye glede av, om en noe usunt,som rusmidler generelt

Mennesker er også kjærester med vampyrer, men det er helt klart et skjevt styrkeforhold i romansen.
Homo Sapiens takler rett og slett ikke hele spennet det vampyrerotikk rommer..Ekteskap menneske-vampyr forekommer ikke.dette også på grunn av ekteskapsallianser innen klanene.man er lovet bort på vite..


¤ Hvordan skape dem
De reproduserer seg selv, gifter seg og får barn og passer på klanen sin. I likhet med andre kulturer som tenker på ære og sånn.Fysj i grunn.

¤ Hvordan drepe dem
Skurkene her er noen udøde vesener , tidligere mennesker som heter lessere.Så, litt udød hører visst med i vampyrfortellinger. De er fargeløse og lukter talkum.Vampyrer dør i kamp med lessere. Sånn typ kampsport, med kniver og slikt.

¤ Sjarmpoeng .
Et spennende konsept, gode erotiske scener.Du kjenner oppskiften.Første samleiet : sanseløst,kommunikasjonen går til pises, den ene tror hva den andre ikke tror. Andre samleie ender i katastrofe fordi misforståelsene bare vedvarer, og først når en har fått snakket ut :( jammen, jeg elsker deg også., våget ikke, fordi jeg ikke trodde du følte det samme...) så kan en begynne å nyte livet sammen..

CHARLAINE HARRIS -TRUE BLOOD
¤ Særtrekk i konseptet
Av en eller annet grunn ble trailerne for heite for nrk.... fatter ikke....
Dette er serien du har ventet på.!
Bøker og serie har totalt ulike sidespor.Det det passer å være naken i serien, så blottes det pupper og rumper... og for noen mannerumper!!
Holder en knapp på Sam og Bill ,gitt..
Vampyrene har kommet ut i samfunnet takket være en japansk oppfinnelse : kunstig blod.
Det funker ikke helt smertefritt.. Kan man arve når man er udød? Kan man gifte seg? Stoles på?
Det finnes også andre vesener i serien, som ikke er like hipne på å komme ut av skapet.Varulver og andre var-dyr, shifters og et par andre godsaker.
Serien foregår i nåtid, i min favorittdel av USA – sørstatene.... Sukk og dån..
Hovedpersonen er Sookie Stackhouse, en servitrise i en bar slik du liker dem, som kan lese tanker. En kan jo vurdere hvorvidt det er en gave eller en forbannelse
Livet hennes endres når det en dag dukker opp en vampyr på jobb...

¤ Synet på mennesker
Medborgere. Sånn ideelt.Men i grunnen er menneskeheten ikke helt fritt for rollen som matpakke.
Mennesker elsker vampyrer og frykter dem på samme tid,
Trueblood ga oss fang-bangere! Takk!
Vi får også drainers, som selger V ,vampyrblod, dopet som gjør deg høy på alle måter.Bedre libido, bedre helse, bedre tiltrekningskraft... You name it.Men stakkars deg om en vampyr støter på deg, for han vil vite hva du har fåt i deg..
Omtrent som grisens hevn etter jula.I en mørk skog uten vitner..

¤ Utseende
Bleke, mektige, vakre...
Fleksende hoggtenner.. hele den klassiske pakka
Å herregud som vi liker det.Vampyrer "glamour "deg, og det tar fra deg hukommelsen eller får deg til å samtykke i litt av hvert.
Vampyrer gråter blod. De heles raskt.Alt som blør blir healet igjen.Alt !( stakkars lille Jessica)

¤ Døgnrytme
Tilbake til kista.Sookie sørger over at de ikke kan dele seng.Bill svarer at hun vet hvor han hviler, og det er det ingen andre mange som vet.intimitet i å vite ...Mager trøst, men dog en trøst
Vampyrer kan ikke unnlate å sove, unntatt under tortur.Søvnmangel fører til blødninger, og de blir automatisk trøtte ved soloppgang.

¤ Vampyrkultur
Vampyrene deltar i dagliglivet, eller nattelivet om en vil.  Baren til Sam Merlotte hvor Sookie jobber er møteplass for alle som er i lokalområdet, eller i Fangtasia, den lokale vampyrbaren med egen souvernir bod.
Vampyrene har delt inn USA i kongedømmer etter statsgrensene og ulike sheriffdømmer.
De har også sin egen interesse organisjon og står på på PR siden.
Likevel : de anser seg for å være mennesket overlegen, og det finnes nok av vampyrer som er villig til å handle utifra det..
Sørstatene er perfekt som ramme. Fremmedfrykt og lokalpatriotisme hånd i hånd.
Det er hierarki i vampyrverdenen og især tette bånd mellom en vampyr og hans/hennes skaper.
Når denne kaller, da kommer man ilende .Dumt at Bill ikke kan forklare dette litt bedre da..
Aner en viss eier og slave tendens, men her snakker vi likestilling innen kjønn! Ingen av damene lar seg tråkke på her!

¤ Erotikk
Nam, nam og atter nam!!
Dette er rene pornografien! Man har seg som man ønsker , men det blir aldri plumt, ufint eller ekkelt.Naturlig, opphissende nakenhet, tenker jeg...
Visse amerikanere har nok andre oppfatninger.
Det er lang vei til den rette, og man tester ut froskene...
Menneske knytter bånd til vampyrer , vardyr og skiftere.
Og vampyrene har det hett nok de også seg imellom.. Ingen hyrdestund uten et bitt eller to.
Høydepunktet er i slutten på episode 6, sesong 1.Finere kan det ikke bli....
Jeg elsker BILL!!

¤ Hvordan skape dem
Tøm offeret for blod, gi dem av ditt eget,grav dem ned, vent sammen med dem ,gi dem av blod om det behøves, et par døgn Lær dem om å være vampyr og å oppføre seg som folk.


¤ Hvordan drepe dem
spiss påla, og flammer funker bra. Jo eldre en vampyr er, jo mindre sol tåler han.Om han skulle være aldri så mye gammelegypter.Her skiller man seg fra Rice-vampyrene
Hvitløk er ubehagelig.Krusifiks virker ikke, men sølv brenner og svekker vampyrer

¤ Sjarmpoeng .
Spenninga holder pinadø gjennom ti bøker.Serien hjelper ikke på abstinensene akkurat...
Godt konsept... håper bare at det er en happy ending her....
Blod ser ut som blod, og ikke den youghurt konsistensen en er vant med fra tidligere filmer.
Du blir glad i karakterene... Ønsker dem alt godt.. og blir gal om jeg ikke får siste bok eller det ikke kommer flere sesonger
BILL <3 ( og han er gammel nok til at en kan innrømme det)

Ekstra bonus : Sookie og Bill er forlovet i RL!!
Herlige syrlige kommentarer og replikker. Sitter som et skudd!
Bør også nevne Eric, spilt av Aleksander Skarsgård- ni koser meg når han smeller ivei på svensk..
"Ljuva frihet!!"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar