Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!fredag 27. juli 2012

Nes kirkeruiner- traff ikke Finckelhagen i dag heller..

Noe skal en jo finne på mens bilen venter på sin doktor, og sommeren endelig gir litt blå himmel..
Så, hvorfor ikke dra på ekspedisjon til Nes kirkeruiner igjen?

Ble der ikke så lenge, og konsentrerte meg mest om de få gravene som er der denne gang. Det dukka opp en høyrøsta dame med to venninner, og så ble bare stemningen brutt inne i ruinen. Og så synes jeg myggen og legesenteret har fått nok  blod av meg i sommer.

Men tilbake til gravene.. Facinerende.. De er så gamle at de i stein knapt er leselige. Noen kan ikke leses, punktum.Vanskelig nok med de i smijern.  De nyeste er fra 1830 tallet...Selvsagt snakker vi ikke fattiglemmer, bare så det er sagt. De gravene kan nok ha fulgt med i raset på slutten av 1800 tallet. Dette er gammel , nær sagt steingammelgrunn. Funn fra steinalderen har det faktisk vært, redskaper,, pynt... faktisk fant de under parkeringsplassen rester fra en hus fra rundt Svartedauden.. Så , her har det vært tråkk ja.. og det før kirkebygget kom opp..

 Tenk om en kunne møte dem som ligger her.
Hvordan så de ut? Hva hadde de på seg? Hvordan lød stemmene deres..? Hvordan var det å leve når Norge var nytt, og Wergeland var en rabbagast og jypling...ja, de hadde kanskje minner fra mer enn som så... I barndommen kunne de høre de voksne snakke om  den franske revolusjon... og om kolonien Amerika som var blitt et eget land
Sukk.. ikke for første gang føler jeg at jeg er født i en rigid verden hva tidsreiser angår..
Kirkeruin i julilys

Detalj. Motlyset ordner effekten..


Nesten uleselig.. men se på årstallene.. Flere av disse kunne fortelle om da Norge ble et eget land, om  nye forfattere Charles Dickens og Jane Austen.. Tenk om en kunne møtt dem....

Død  1843 13 mai i sitt 96 år... ikke verst for hustru Oline Berge.... Faktisk en av de yngre her.. Mannen  Ole Andreas døde i 1832,84 år gammel..


skriften slitt vekk... men for en nydelig dekorasjon....

mer kirke

"Den stille klare bæk , der flyder ned mod havet er billed på den sjæl hvis støv her er begravet hvis hele jordeliv var veldaad og kjærlighed, hvis død var rolig gang til himmelhjemmets fred..." Prestefruen Charlotte Amalia ble 80 år..  Døde i 1834..Hun slår meg som en person med lite behov for oppmerksomhet..


Litt av en gravskrift.. Noe jeg liker godt er formuleringen som går igjen på flere graver ; har hviler støvet. Ikke legemet, støvet.. Det lyder så nøkternt..Så.. beroligende.. Glem makk og forråtnelse og at en ikke får puste nede i jorden. Det er kun støvet... Minnene, de er igjen her... på steiner..
Kan ikke hjelpe  for at jeg tolker inn opplysningstiden her. Fromt, men likevel nøkternt. Det er ikke før 1850 , når de frikirkelige menighetene dukker opp av folk blir litt mer.. engasjert..
Ja, ham skal vi jo heller ikke glemme ; Hans Nielsen Hauge har sikkert også blitt nevnt av disse menneskene. Mon hva de synes om denne banditten som mente han hadde like mye rett til å tolke Skriften som presten?
Tipper de ikke var overbegeistret...


jaja...  det er ikke hesteskyss som bringer meg hjemover igjen, men en hvit scooter..Kanskje like greit, men et klart brudd på stemningen..

http://magic.no/magic-magasin/reportasjer/pa-spokelsesjakt-i-nes-kirkeruiner
Ikke rart i det er så stille.. jeg var ikke  nede ved elva, og noen har allerede rensa opp der.... der kan man se...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar