Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!







onsdag 11. januar 2012

Overskrift: her finnes det flest feite barn i Norge!

http://www.klikk.no/foreldre/helse/article722483.ece



Nå blir Eirin provosert igjen... Skolebarn er blitt veid, over det ganske land, og de er blitt funnet.... for tunge..Lettet er media, for nå kan de plystre innkallingsignalet til sine fete skrifttyper, og lage sak..
Rapporten  om vektkurven til  de gravide er vel neste ut... tror jeg vet konklusjonen allerede....

Nord Norge er visst vinneren, eller taperen , alt ettersom en ser det... Og alle stereotypene en putter på overvektige mennesker er herved tredd nedover halsen på midnattsolens avkom. Det er der man er latest, spiser mest æsjemat, og der man lar følelsene løpe av med en, eller ikke og man i stedet for å være flink og kontrollert tydeligvis eter, og eser i godstolen... Fantastisk.. der er tjukkasene, følg kompass nåla!
Må være deilig å føle at en har gjort noe med fedmeproblematikken.En har kategorisert den, laget statistikk. Og tydeligvis plassert den geografisk. Er sånt i det hele tatt lov?? Å henge ut  noen på denne måten?? Er det konstruktivt? Er vi ferd med å stanse den såkalte fedmeepedemien nå?Er dette folkeopplysning?

For tiltakene er klare. Man har mumlet om barnevern, for overvekt er omsorgsvikt.Men i allefall skal en godis i skole og barnehager til livs, og ikke minst skal en ha SAMTALEN. jeg har tro på det første, men ikke det andre tiltaket.
Selv om det kan være sårt , står det i artikkelen.Jasså, så det har de fått med seg? At det er litt følsomt på en måte? Kanskje en da skal være litt varsom med hvordan en omtaler problematikken.
FEDMEEPIDEMI får i allefall meg til å lure på om fettet mitt smitter? Eller om det kommer til å skje noe fryktelig.. at jeg blir magnetisk sugd inn i en vegg av andre overvektige, og blir med som vrakgods i en rullende voksende snøball, en tsunami, og glir som oljete gjørme i retning av .... ja hvem da?? samme hva, vi skal grusemose dem i mykt klamt vev..


Tilbake til  denne samtalen... Hvem skal gjennomføre denne? Hva skal sies? Hva skal foreldrene si? Gjøre? Anger og bot? Er det en oppklarende samtale mon tro? Visste verken foreldre eller barn at en ikke var innenfor skalaen av akseptabel kroppsvekt?? Surprise liksom? Ser for meg mine foreldre innkalt til en slik samtale da jeg var skolebarn... Omsorgsvikt liksom..hva skulle de gjort? Sånn helt konkret? Fant nugattiboksen helt av meg selv jeg...var det deres skyld? Tillit  er viktig her. Og ressurser. Stiller helse-Norge med brede rikholdige ressurser her, sånn at tillit får tid og grobunn? For diagnosen har vi allerede : vi er så feite så. Smultbollefeita i huet etterhvert, om ikke annet...


Her er en overraskende sannhet du : vi som er overvektige, vi vet det.. tataaaaa! Å få det påpekt er ikke nødvendig!! Og nei, vi går ikke rundt 24/7 og venter på en reddende utstrakt gulrot. Vi har et problem men vi er ikke problemet.

Her er en ny vinkling av problemet: Hva med å ikke fokusere på at  overvekt er så fryktelig? Da tror jeg en hjelper mange. Selv de som er i den andre enden av skalaen. De som tror på myten om at det er bedre å være tynn og dum enn tjukk og smart. For så gæli er det faktisk. Ungdom i dag vil heller være pen enn smart.... Godt at vi har et greasa oljefond gitt.... For å leve av å være modell er ingen sikker karriere.....
De som tror at kroppsfett er nederlag. Hva skal de tro?
Det er nemlig greit å mobbe feite. De trenger jo å få høre det. At de mangler kontroll og struktur liksom. Det synes nemlig ikke alltid på de som røyker, lider av stress, bruker dop eller disser andre fordi de har det vondt inne i seg. ja røykere blir også dissa, men det er kun når de fyrer opp gosakene. En er ikke røyker i andres øyne annet enn i akten.Tjukk er man hele tiden.. Uansett,det er samme greia.. at en ikke er perfekt og fikser alt.. Det er bare lettere  å se mageflesk enn vonde fornemmelser i en slank kropp.. Spiseforstyrrelser er stygge saker.

 Og hvordan er det en omtaler hverandre??Hva er det en fokuserer på i det offentlige rom ?
La kvinner være mer enn kropp .Slutt å sette kallenavn på damer med fylde i offentligheten. Fortell hva kvinner gjør og får til, mer enn hva de ikke putter i seg...Og ja, damer i sær.Det er nå engang slik at damene får en mer ublid behandling enn menn. Og det er det både kvinner og menn som står for.... skamme seg, medsøstre... Dypt!

Så, hvorfor ikke slutte å fokusere på vekt og slanking? Bytt ut tynn/slank med sunn.
For sunn, å være sunn det er et mer vidt begrep enn bare kroppsstørrelse. Sunn har med helse og gjøre. Og en kan faktisk ha en god helse og  ha noen kilo for mye.Ja, for mange kilo gir dårlig helse, jeg er klar over det. Men det gjelder faktisk flere enn oss sværinger.Det er ikke bare overvekt som gir livsstilssykdommer...Tror  både stress, misbruk av ting kroppen ikke har godt av og skadelige uvaner hjelper når en har det BRA, jeg... Påført misnøye , hjelper ingen! Især ikke påført av andre.

Det dreier seg om aksept - ingen går i gang med livstilsendring når de er på bånn. Tror bare det er på amerikanske millituttfilmer at nedpsyking gir resultater.Konstruktiv kritikk ja, men nedpsyking? Neppe..

Å bevege seg er viktig.Er samfunnet tilpasset bevegelse? Nei. Er unger i dag mer late? Nei de lever bare det bedagelige livet alle andre gjør. Og selv om de skulle komme seg ut og leke og klatre i trær ( hvis slike muligheter finnes i asfalt jungelen??) så elsker statistikken å hamre det inn ; ingenting forandrer seg, vi blir feitere og feitere, epidemien kommer, pass deg for fatsoveggen.. Hvor kommer det fra at vi blir feitere? Mer late? Vi spiser jo grønt som aldri før, drikker flaskevann som aldri før---
Kan dette stemme?? Er det kanskje en myte? Eller en overdrivelse?

....
Kan det kanskje også stemme at folk har gått lei? Røykere blir lei av advarsler og sprengte lungefilmer. Er det slik med matstellet også? En ting er at en i dette nytelsesyke samfunnet kan ligge unna dop, tobakk, alkohol og gambling, men mat må man ha. Og hva skal en spise da? Om en da ikke velger å la være... Jeg ser den også... La være, et valg mindre å ta.. Forsvinne i det stille... og få ros for kontroll..
Ernæringsekspertene fråtser jo i diskusjonen lav eller whateverkarb, steinalder, blodtype., dyrk dine egne alger.. Til og med gammel skolekjøkkenstyle har fått et nytt navn : grovkarbo, helt nytt stod det i overskriften i avisen, skjønt, det var jo ikke noe nytt da... Bytt ut fint med grovt, spis med måte!!!. Hva skal man velge liksom?? Er det rart at noen gir opp og ikke orker å høre mer?? Et valg man bare ikke orker å ta?Akkurat nå?


Hva skjedde med sunn fornuft?

Og hva skjedde med respekt? Ovenfor unger i denne sammenhengen. Og før en hyler opp om at en vil deres beste vil jeg minne om at veien til der Gamal -Erik bor, og gasser seg med sjeler til brønsj er brolagt av beste klasse med gode intensjoner. Jeg savner fintfølelsen her...
Kom med noe konstruktivt, kjære media. Kom med noen løsninger..

http://www.seher.no/887147/eli-rygg-snakker-ut-om-kiloene-og-skammen
Takk Eli, for gode ord!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar