Nostalgi, EFIT, bikkje,håndarbeid, og min oppriktige mening! Scroll og kos deg.


Ha alltid med deg en bok, spilleliste og sorte poser på din vei....


May the circle be open, but unbroken
May the peace of the Godess be forever in your heart..
Merry meet, and merry part
And merry meet again.....

Mitakuye oyasin

Blessed be!lørdag 22. juni 2013

om løshunder og løse kanoner

Noe er råttent i hunde Norge for tiden.
Og lovverket, folks holdninger ,slappe hundeiere og media kan klandres..

La oss ta et skritt tilbake.
http://web2.nkk.no/toppsak/bekymret-over-avliving/

Til den gangen da hunder fikk langt mer respekt enn de gjør nå. På mange vis iallefall. Det var ingen opphausing over hvor farlige hunder var så vidt jeg kan huske.
Hunder i bånd  skulle få være i fred, og en visste hvilke hunder som var sinna.
Om en fikk en rift når en lekte, så pytt sann...
Og om en møtte en løs hund, så var det ikke mer enn det..

Sånn innbiller jeg meg i allefall at det var. For sånn er det såvisst ikke lenger

For på ett eller annet tidspunkt ble en løs hund en farlig hund, fordi hunder i seg selv er farlige.
Ikke la barn og hund være alene sammen er både en forhåndsregel og et varsel om en mulig katastrofe.
Mon hva det fokuseres mest på.I en tid hvor hysteri er sunn førevar- fornuft, og ingenting som skjer er rene uhell lenger. Det må legges skylden på noen.

Hunde- Norge må aldri slutte å være gode diplomater, ta ansvar for sine hunder, og gjøre jobben med å informere om hund og hundeatferd, så mye er sikkert, men dessverre kan vi aldri forvente  at folk der ute skal skjønne hund helt og fullt. Vi havner i minus på kontoen uansett.

http://www.dyrebar.no/artikkel/hunden-er-usikker-og-agressiv-20164264
( slik stopper du en sint hund) Slik info er gull verd.,.

Så da er det jo viktig da, at ikke unger vokser opp med troen på  at hunder er livsfarlige. Og at en løs hund er en dødstrussel.
jeg skjønner jo at en skvetter, om noe kommer i full pinne rett mot deg der en aner fred og ingen fare. Den som møter flest løse hunder er jo den som går med hund sjøl. Og når noe kommer i mot en i full fart, så slår jo hjertebanken til, før en ser hva det er. Og som hundeperson så kan en se en gang til. Og bedømme. Stort sett, 99 % er det full lek når eier kommer. Og det skal en jo ikke glemme.

Men det er jo ikke alle som ser det slik..
På et hundenettsted postet en fortvilet hundeier om en episode hvor podens kamerat hadde blitt med hjem etter skolen, og familiens unghund typ litt stor hadde forårsaket en rift i vennens leppe. De hadde ikke våget å spørre  i detalj hva som hadde skjedd, alt barna hadde sagt var det magiske ordet "bitt"
Lek? sannsynligvis. Angrep?Tviler sterkt. Enden på visa ble at familien på grunn av dette valgte å omplassere sin hund, fordi de var redd for anmeldelse og reaksjoner fra vennens familie.
Da har det gått for langt. Alt som skal til er  en far og en mor som ringer advokaten , og lar sladderen gå : hunden til "Emil" er slem, den beit meg så jeg blødde......Og da er det jo i gang.
Hysteri sier jeg!! Er en fritt vilt som hundeier??

En død hund har ikke vondt, det er sanne ord, men skal en avlive og omplassere helt ubegrunnet?
Dette er resultatet om en ikke tar til fornuft!


Dessverre har vært noen stygge saker i nyhetsbildet i det siste .
Dette er foreløbig den ferskeste:http://www.ostlendingen.no/nyheter/l%C3%B8ten/politiet-skjot-ihjel-hundene-mine-1.7940777
Tidligere i vår var det en bonde som forsvarte sauene sine mot hund - med en pinne. Det endte med en grusom død, det kan en vel tenke seg.
Og jeg tviler på at sauene synes dette var særlig stas.

Så hva er problemet? At løse hunder skader og skremmer, og til sist kan risikere å late livet.
For å si det sånn..
Hvorfor er det et problem?
Vel, skadeverk på sau, døde hunder, og en holdning om at hunder er farlige som spres der ute, og som går utover oss som er glad i hundene våre..

Her må flere parter ta ansvar!

Lovverk
Lovverk er til for å brukes.
http://www.nrk.no/ostlandssendingen/svaert-fa-straffes-for-a-bryte-loven-1.11092392
 Så la dem det. La der bli bøter!! Flere bøter enn i dag.Heller en bot enn  din bestevenn hjem på lasteplanet med kulehull. Døm til oppfølging av folk som kan hund. Mental test!
Og gi oss dyrepoliti. Som kan lese en hunds språk. Og la tvilen komme hunden til gode. Om hunder ligger stille, uten blod på seg, så har de vel neppe jaget sau.
Et bjeff og et knurr er ikke angrep. Politi skal tydeligvis  vite litt om alt, og da gikk hundekunnskapen tapt i sluket.
La det være rom for tvil, og ikke skap en presedens som sier at selvtekt er ok.Verken med pinne eller gunner.
Ikke minst : skill på uhell og gjentatte hendelser.
At en hund kommer seg ut på egenhånd er ikke hundens skyld eller en ansvarsløs eier, slikt kan skje.
At en driver med sjøllufting, gjentatte ganger, det er noe helt annet.Eller at hundeeier ikke har tatt lærdom og sikrer dører porter og gjerder. Gjentatte ganger. Fremdeles ikke hundens skyld, men du kan være viss på at det er den som må svi.La eieren merke det på pungen!
I det sistnevnte tilfellet, med sjøl-lufting og ignorering er det jaggu helt i sin skjønneste orden å ta hardere i..
DYREPOLITI NÅ!

Hundeeiere
Where to begin...
Ikke la hunden din lufte seg selv. Det holder seg ikke på eiendommen. Ikke forvent at andre skal skjønne det er en snill hund. Ikke la barn ta ansvar for å lufte hund. Hunden kan være grei, barnet et prakteksemplar, men hva med andre en møter?
Hold hunden innestengt. Ikke la den komme seg ut.  Bruk fantasien : påkjørsel , kidnapping, slagsmål, angrep på andre hunder/ beitedyr/unger.... you name it.
Har hunden din episoder bak seg så har den en fortid og sure erfaringer. Det må du ta hensyn til. Har den angrepet andre hunder/mennesker uten provokasjon ( svæææærty lav terskel her) så må du ha dette i bakhodet. Velg en hund du kan mestre!!!
Aktiviser hunden din.
( og de som leser dette, er de som er enige og allerede gjør dette.. sukk)


Media
Hvilke saker av hund dekkes? Hvordan dekkes saken?
Hvordan brukes ordet "kamphund"? Hva slags foto illustrerer? Er det sensasjons stoff eller heltehistorier? For å nevne noe.

Dere andre:
Vit at de fleste av oss gjør så godt vi kan. Vi elsker dyrene våre, og de gir oss en livskvalitet som gjør oss til bedre mennesker.
Og selv om dere ikke er forpliktet til det : lær dere om dyr og hunder, på lik linje som dere lærer dere om narkotika, hvordan en ferdes i mørket, trafikkregler, og annet som er nyttig å vite.
Uhell kan skje. Det beklager vi mer enn vi kan utrykke.
Bruk fornuften , før  sinnet får råde.

Takk!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar